Πιέσεις ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία προκειμένου να μην προχωρήσουν σε αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Μάλιστα, το τελευταίο «όπλο» των ΗΠΑ είναι ότι θέτουν εν αμφιβόλω την παροχή των F-35, σε περίπτωση που η Τουρκία, ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, προχωρήσει κανονικά με τη συμφωνία με τους Ρώσους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανέφερε σε συνέντευξή του, πως «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να κρατήσουμε τους Τούρκους σε μία θέση όπου δεν θα αποκτήσουν τους S-400» και συμπλήρωσε ότι «δεν πιστεύουμε ότι τους έχουν ακόμη και είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα πάρουν ποτέ την κατοχή τους».

Ερωτηθείς αν το State Department έλαβε απόφαση για την αγορά των F-35 από την Τουρκία, ο κ. Πομπέο απάντησε: «Δεν έχω αποφασίσει».

«Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία συνιστά πρόκληση για τα στρατηγικά μας συμφέροντα, καθώς και για την ασφάλεια των συμμάχων μας. Αυτό το επιβεβαιώνει η επίθεση με χημικά στην Μεγάλη Βρετανία για την οποία (η Ρωσία) εμείς και ορισμένοι εταίροι και σύμμαχοι μας την τιμωρήσαμε», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.