Συγκεκριμένα, μεταβάλλει σταδιακά το αφήγημα και σκέπτεται το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και έμφαση σε θετικέςιστορίες. Ακόμα και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, όπου η Ευρωπαϊκή Eνωση αδυνατεί γενικά να μιλήσει με μία φωνή, το Βερολίνο βλέπει πρόοδο. Για παράδειγμα, παρόλο που η δημιουργίαενός ευρωπαϊκού στρατού φαντάζει μακρινή, η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ορισμένων κρατών-μελών, λ.χ. Γερμανίας-Ολλανδίας, είναι ήδη αρμονική.

Προφανώς, η ιδέα μια διαρκώς στενότερης ένωσης έχει χάσει έδαφος. Αντίθετα, ευέλικτες μορφές συνεργασίας παρουσιάζονται ως μοναδική λύση. Στόχος της Γερμανίας είναι να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός πυρήνας, όπου η ολοκλήρωση θα μπορεί να προχωράειδιαρκώς από τα κράτη-μέλη πουθέλουν και μπορούν και να περιλαμβάνει όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων τα κοινωνικά δικαιώματα. Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης με τους δικούς της όρους.

Ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις αποσύνδεσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Γερμανία βρίσκει τις αφορμές που ίσως έψαχνε ώστε να στηρίξει το ευρωπαϊκόοικοδόμημα περισσότερο από όσοστο παρελθόν. Υπάρχουν, βέβαια, διαφορές με τη Γαλλία, αλλά αυτόδεν σημαίνει πως οι συζητήσεις οιοποίες θα ακολουθήσουν μεταξύ Μέρκελ και Μακρόν θα αποτύχουν. Και μόνο που γίνεται λόγος για δημιουργία θέσης υπουργού της ευρωζώνης είναι θετικό.

Γιούλιαν Πλότκα
Ερευνητής Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής,
Βερολίνο