Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν κατά καιρούς προκαλέσει ένταση ή και ρήξη στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. Τον Μάιο του 2010 η Τουρκία απαίτησε τη συγγνώμη του Ισραήλ, όταν στρατιώτες του άνοιξαν πυρ σε σκάφος που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, σκοτώνοντας οκτώ Τούρκους. Στη συνέχεια, οι σχέσεις βελτιώθηκαν.

Όμως η παγκόσμια κατακραυγή για το λουτρό αίματος στη Γάζα με αφορμή τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ανέβασε και πάλι στα ύψη την αντιπαράθεση. Ο Ερντογάν τα έβαλε με τον Τραμπ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και ανακοίνωσε συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη. 

Απαντώντας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε τα «μαθήματα ηθικής» του Ταγίπ Ερντογάν. Με δύο tweet είπε ότι ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς «και ασφαλώς καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές». Σε άλλο tweet έγραψε ότι ο άνθρωπος που έχει κατοχικό στρατό στην Κύπρο, πάτησε το πόδι του στη Συρία και έχει αίμα Κούρδων στα χέρια του, δεν είναι σε θέση να κάνει μαθήματα.