Ο Μαχατίρ Μοχάμαντ είναι ένας από τους πλέον γνωστούς πολιτικούς στη Μαλαισία, καθώς διατέλεσε πρωθυπουργός για 22 ολόκληρα χρόνια από το 1991 έως το 2003, οπότε και αποχώρησε. Δεν είχε πει όμως την τελευταία του λέξη: Στις πρόσφατες εκλογές πέτυχε την ολική επαφορά στην πολιτική και εξελέγη εκ νέου πρωθυπουργός στα 92! Και με διαφορετικό κόμμα.

O Μοχάμαντ πέτυχε και το εξής πρωτότυπο: Έριξε από την εξουσία τον συνασπισμό Barisan Nasional (BN), που κυβερνούσε την Μαλαισία από το 1957. Ο ίδιος κυβερνούσε με το συγκεκριμένο κόμμα, αλλά τελικά το εγκατέλειψε και αποφάσισε να διεκδικήσει -με επιτυχία όπως φάνηκε, την πρωθυπουργία με τον συνασπισμό της «Ελπίδας» που ήταν στην Αντιπολίτευση.

Ο συγκεκριμένος συνασπισμός φαίνεται να εξασφαλίζει 113 από τις 222 έδρες που παίζονταν στις κάλπες. Το ΒΝ κέρδισε 79 έδρες.

Η Μαλαισία στα χρόνια του Μοχάμαντ -στη δεκαετία του 1990- γνώρισε τεράστια οικονομική ανάπτυξη, όπως άλλωστε συνέβη με όλες τις χώρες της ΝΑ Ασίας. Ο πολιτικός του βίος όμως υπήρξε αυταρχικός. Ο ίδιος προσπάθησε να «αναθρέψει» μια νέα γενιά πολιτικών για να τον διαδεχθεί, όπως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ανουάρ Ιμπραχίμ και ο μετέπειτα πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ. Αμφότεροι βρέθηκαν στην φυλακή ή/και αντιμέτωποι με κατηγορίες για χρηματισμό και όχι μόνο.

Ο Μαχατίρ Μοχάμαντ άλλαξε κόμμα το 2016. Τότε ήταν που ανακοίνωσε την επιστροφή του στην πολιτική και ας ήταν 90. Δήλωσε στα Μέσα Ενημέρωσης ότι εγκαταλείπει το ιστορικό BN, διότι δεν επιθυμούσε πλέον να είναι σε ένα κόμμα που ταυτίζεται με τη διαφθορά.

Και σε όσους ανησυχούν για την ηλικία του, έχει απάντηση: Θα μείνει στην πρωθυπουργία για δύο χρόνια και στη συνέχεια θα ετοιμάσει το έδαφος για τον άλλοτε αναπληρωτή του Ανουάρ Ιμπραχίμ. Αφού τον απαλλάξει από τις κατηγορίες.