Την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την εν λόγω συμφωνία σημειώνοντας πως «οι υποσχέσεις ήταν ψεύτικες, δεν τηρήθηκαν. Η συμφωνία ήταν καταστροφική. Ήταν η χειρότερη συμφωνία που έχει γίνει ποτέ» τόνισε χαρακτηριστικά.  Ο Τραμπ επιτέθηκε στη συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015, επί ημερών Μπαράκ Ομπάμα. Τη χαρακτήρισε καταστροφική, σάπια και μεγάλη ντροπή για κάθε Αμερικανό πολίτη. «Εχουμε αποδείξεις ότι ήταν ψέμα η υπόσχεση του Ιράν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας θα έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς. Αυτή η συμφωνία δεν θα φέρει ποτέ την ειρήνη», είπε και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αυξήθηκε κατά περίπου 40% ο αμυντικός προϋπολογισμός της Τεχεράνης, όπως και ότι κατασκεύασε νέους πυραύλους.  

Παράλληλα, κατηγόρησε το Ιράν ότι χρηματοδοτεί τρομοκράτες, κάνοντας αναφορά σε Χεζμπολάχ, Χαμάς, Ταλιμπάν και Αλ Κάιντα, που- σημείωσε- έχουν βομβαρδίσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σκοτώσει στρατιώτες, απαγάγει και βασανίσει Αμερικανούς πολίτες.    

Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε το Ιράν «υπεύθυνο» για τη διεθνή τρομοκρατία και τόνισε χαρακτηριστικά ότι, παρά την «καταστροφική για τις ΗΠΑ» συμφωνία, η Τεχεράνη εξακολούθησε να προμηθεύεται και να παράγει ουράνιο, προκειμένου να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.   «Για πολλά χρόνια, το Ιράν φυλακίζει και βασανίζει Αμερικανούς πολίτες, ενώ αναπτύσσει στρατιωτική δραστηριότητα τόσο στη Συρία, όσο και στην Υεμένη.

Οι ΗΠΑ δαπάνησαν δισεκατομμύρια δολάρια για την κατάσταση στην περιοχή και αυτό δεν μπορώ να το επιτρέψω πλέον για τους Αμερικανούς πολίτες», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.   «Η συμφωνία είναι απαράδεκτη. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, όλοι ξέρουμε που θα καταλήξουμε. Η Αμερική δεν θα είναι όμηρος της καταστροφικής αυτής συμφωνίας. Η σημερινή δράση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα. Όχι πια κενές απειλές από της ΗΠΑ», πρόσθεσε.

  Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μοναδική απειλή για τον κόσμο είναι το Ιράν και οι ενέργειές του. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό διάταγμα αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασής του, ενώ προειδοποίησε ότι κυρώσεις θα υποστούν και όσες χώρες βοηθήσουν το Ιράν στο πυρηνικό του πρόγραμμα.  

Η στάση των ΗΠΑ ωστόσο δρομολογεί εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και στην διεθνή κοινότητα.

Αντιδράσεις

Αναμένονται αντιδράσεις από την Τεχεράνη.   Μάλιστα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί θα απαντήσει απόψε το βράδυ στον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.    Ήδη το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τεχεράνης μετέδωσε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι παράνομη, παράτυπη και υπονομεύει τις διεθνείς συμφωνίες. 

Ομπάμα: Εσφαλμένη η απόφαση του Τραμπ για το Ιράν  

Την άμεση αντίδραση του προκατόχου του στην αμερικανική προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα, προκάλεσε η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.  

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «εσφαλμένη» και «σοβαρό λάθος» την απόφαση του ρεπουμπλικανού, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις.   Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε υπογράψει τη συμφωνία με την Τεχεράνη, λέγοντας τότε πως ανοίγει τον δρόμο για την παγκόσμια ειρήνη.  

Η ΕΕ καλεί τους υπόλοιπους εταίρους να τηρήσουν την πυρηνική συμφωνία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.    

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη από την σημερινή ανακοίνωση των νέων κυρώσεων», δήλωσε η Μογκερίνι.   «Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει», τόνισε αναφερόμενη στη συμφωνία.  

 «Μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, θα διατηρήσουμε αυτή τη πυρηνική συμφωνία».  

Γαλλία - Γερμανία - Βρετανία «λυπούνται» για την απόφαση Τραμπ

"Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εκφράζουν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση" περί απόσυρσης από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ελιζέ.   Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι η Γαλλία θα εργαστεί μαζί με το Λονδίνο και το Βερολίνο επί μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιράν για τα πυρηνικά, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.  

"Θα εργαστούμε συλλογικά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καλύπτοντας τις πυρηνικές δραστηριότητες, την μετά το 2025 περίοδο, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ" επισήμανε ο Μακρόν σε tweet που έστειλε λεπτά αφότου μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ.   Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων κινδυνεύει.