Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ταξιδεύει στις ΗΠΑ για διήμερη επίσημη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, καθώς και μέλη του Κογκρέσου αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Οι συζητήσεις που θα έχει στην Ουάσινγκτον θα επικεντρωθούν στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και άλλα ζητήματα, σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, ενώ η επίσκεψή του σημειώνεται δύο μήνες πριν από εκείνη που θα κάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που είναι προγραμματισμένη για τη 13η Ιουλίου.

«Σε πάρα πολλές από τις παγκόσμιες προκλήσεις όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, Βρετανία και ΗΠΑ συμβαδίζουν», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των Τόρις σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας την αντίδρασή τους στη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στην Αγγλία, την κοινή δράση τους στα αντίποινα για την επίθεση με χημικά όπλα την εθύνη για την οποία η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο επέρριψαν στην κυβέρνηση της Συρίας, ή το ζήτημα της ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου από τη Βόρεια Κορέα.

«Η Βρετανία, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι εταίροι μας είμαστε επίσης ενωμένοι στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε (...) τη συμπεριφορά του Ιράν, που κάνει λιγότερο ασφαλή την περιοχή της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε ο Τζόνσον, επικαλούμενος δραστηριότητές της Τεχεράνης στον κυβερνοχώρο , την υποστήριξή της προς τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το ιρανικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων στο πλαίσιο του οποίου «εξοπλίζει τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι σκοπεύει να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία με το Ιράν που είχε συναφθεί το 2015 για να επιβληθούν περιορισμοί στο πυρηνικό πρόγραμμα της ισλαμικής δημοκρατίας και έδωσε τελεσίγραφο στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία ως τη 12η Μαΐου να «διορθώσουν» αυτά που θεωρεί «τρομερά ελαττώματα» της συμφωνίας.

Οι τρεις χώρες έχουν εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή τους στη συμφωνία και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τον περασμένο μήνα τον Τραμπ να μην αποσύρει τη χώρα του από αυτή.

Ο Τραμπ προκάλεσε εξάλλου αντιδράσεις στη Βρετανία και τη Γαλλία χθες, εξαιτίας των δηλώσεών του με τις οποίες υποστήριξε πως εάν επιτρεπόταν η οπλοκατοχή στις δύο χώρες, θα είχαν αποτραπεί η έξαρση των επιθέσεων με μαχαίρια στο Λονδίνο ή οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις.

Τηλεφώνημα Ντόναλντ Τραμπ και Τερέζα Μέι

Παράλληλα, το βράδυ του Σαββάτου ο Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφώνημά του με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το ζήτημα της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μία εβδομάδα πριν o αμερικανός πρόεδρος ανακοινώσει την απόφασή του για το εάν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από τη συμφωνία ή όχι, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει ως τη 12η Μαΐου εάν οιΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που είχε υπογραφτεί το 2015 και επέβαλε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα άρση μέρους των κυρώσεων που επιβάλλονταν στη χώρα. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν στις αρχές του μήνα ότι ο Τραμπ έχει κατ' ουσίαν αποφασίσει να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία.

Ωστόσο, κατά τους ίδιους αξιωματούχους, δεν αποκλείεται ο Τραμπ να αναζητήσει έναν τρόπο οι ΗΠΑ να μην εγκαταλείψουν τελείως τη συμφωνία που είχε συναφθεί ανάμεσα στην ομάδα 5+1 (πέραν των ΗΠΑ, σε αυτή συμμετέχουν οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, καθώς και η Γερμανία) και το Ιράν.

Η Βρετανία, η Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν ότι το ΚΟΣΔ είναι ο καλύτερος τρόπος για εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο της Μέι στα τέλη Απριλίου. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα, προέτρεψε τον αμερικανό ομόλογό του να μην αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία, ωστόσο δήλωσε εξαιρετικά απαισιόδοξος ως προς αυτό.

Στη συνδιάλεξή του με τη Μέι, ο Τραμπ «υπογράμμισε τη δέσμευσή του να εξασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ» πυρηνικό οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τις προσπάθειες με σκοπό η Βόρεια Κορέα να αποπυρηνικοποιηθεί. «Καθώς συνεχίζεται ο σχεδιασμός για την επικείμενη σύνοδό του με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε την έμφαση στον στόχο της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Τραμπ έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο.