Η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε την Πέμπτη πως αποβάλλει από τις τάξεις της τον μέχρι πρότινος εμβληματικό ηθοποιό Μπιλ Κόσμπι και τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι. 

Η απόφαση έρχεται με φόντο το πολύμηνο κύμα επικρίσεων για σεξουαλική κακοκοποίηση στον χώρο του θεάματος που πυροδότησε το #MeToo. 

Ο μεν Μπιλ Κόσμπι είχε βρεθεί προ ημερών ένοχος από αμερικανικό δικαστήρο για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ σε βάρος του είχαν διατυπώθει κατηγορίες από δεκάδες γυναίκες για παλιότερες υποθέσεις που έφταναν μέχρι και βιασμό -οι οποίες ωστόσο έχουν παραγραφεί, οπότε δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν σε δίκη. 

Ο δε Ρομάν Πολάνσκι έχει στο ιστορικό του την εδώ και χρόνια γνωστή υπόθεση της σεξουαλικής επαφής με 13χρονη το 1977. Η υπόθεση βαρύνει εδώ και δεκαετίες τη φήμη του Πολάνσκι -ο ίδιος το έχει παραδεχθεί. 

Το τελευταίο είναι και που έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί κύμα αποριών στη δημόσια σφαίρα, με αρκετούς να εκφράζουν επικρίσεις που η αμερικανική Ακαδημία χρειάστηκε τόσα χρόνια για να λάβει θέση στο ζήτημα. 

Στην 91χρονη ιστορία της, η Ακαδημία έχει αποβάλει συνολικά τέσσερις καλλιτέχνες.