Η Ρωσία διεξήγαγε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης για να διαταράξει τις προεδρικές εκλογές του 2016, όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ συνεργάστηκε αθέμιτα με τη Μόσχα, υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικανοί που μετέχουν στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε μια έκθεσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα ευρήματα της πλειοψηφίας της Επιτροπής αυτής αμέσως αμφισβητήθηκαν από τους μειοψηφούντες Δημοκρατικούς. Τον περασμένο Μάρτιο, παρά τις αντιρρήσεις των Δημοκρατικών, οι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν να τερματιστεί η έρευνα της Επιτροπής Πληροφοριών για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, έκτασης 253 σελίδων, ο πρόεδρος Τραμπ ανήρτησε τα συμπεράσματα στον λογαριασμό του στο Twitter και επανέλαβε την άποψή του ότι η έρευνα αυτή δεν είναι παρά "κυνήγι μαγισσών". "Πρέπει να σταματήσει τώρα" πρόσθεσε, με κεφαλαία γράμματα, μολονότι συνεχίζονται ακόμη οι έρευνες του ειδικού εισαγγελέα και άλλων Επιτροπών του Κογκρέσου.

Ο Τραμπ έχει διαψεύσει ότι έλαβε βοήθεια από τη Μόσχα κατά την προεκλογική εκστρατεία του. Το Κρεμλίνο αρνείται επίσης κάθε ανάμιξή του στις αμερικανικές εκλογές.

Η έκθεση των Ρεπουμπλικανών περιέχει ελάχιστες νέες πληροφορίες για την ανάμιξη της Ρωσίας ή για τις επαφές των συνεργατών του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους. Επικρίνει όμως διάφορους παράγοντες, για τον τρόπο που χειρίστηκαν το ζήτημα: η αντίδραση του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις ενέργειες της Ρωσίας κρίνεται "ανεπαρκής", όπως και η ενημέρωση που έκανε το FBI σε εκείνους που έπεσαν θύματα κυβερνοεπιθέσεων.

Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ, συνεχίζει η έκθεση, δεν θα έπρεπε να οργανώσει, τον Ιούνιο του 2016, μια συνάντηση, στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, με Ρώσους που υποστήριζαν ότι είχαν επιβαρυντικές πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον, ούτε να επαινεί και να επικοινωνεί με τον ιστότοπο WikiLeaks, ο οποίος δημοσιοποιούσε έγγραφα τα οποία είχε υποκλέψει η Μόσχα. Αυτές οι επαφές είναι "αποδοκιμαστέες και ασύμβατες με τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας".

Στο μεταξύ, μια Ρωσίδα δικηγόρος που μετείχε σε εκείνη τη συνάντηση, η Ναταλία Βεσελνίτσκαγια, υποστηρίζει σε μια συνέντευξη που θα μεταδοθεί σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι έχει δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση. "Είμαι δικηγόρος και είμαι πληροφοριοδότης" φέρεται να είπε η Βεσελνίτσκαγια, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση των Ρεπουμπλικανών μελών της Επιτροπής, εντοπίστηκαν 36.746 "αυτοματοποιημένοι" λογαριασμοί στο Twitter και άλλοι 2.752 που είχαν ανθρώπους διαχειριστές, οι οποίοι συνδέονταν με την προσπάθεια παρέμβασης της Ρωσίας και λειτουργούσαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. Οι Ρώσοι πλήρωσαν επίσης διαφημίσεις στο Facebook για να περάσουν το μήνυμά τους σε 5 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες.

Οι Δημοκρατικοί της Επιτροπής δημοσιοποίησαν τη δική τους έκθεση, έκτασης 98 σελίδων, που καταγγέλλει εκείνη των Ρεπουμπλικάνων για "έλλειψη σοβαρότητας" και αδιαφορία στην εξεύρεση της "αλήθειας".

"Καθ' όλη τη διάρκεια της έρευνας οι Ρεπουμπλικανοί επέλεξαν να μην ερευνούν σοβαρά –ούτε καν να βλέπουν, μολονότι ήταν σε κοινή θέα– τις αποδείξεις της αθέμιτης σύμπραξης" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαής των Δημοκρατικών Άνταμ Σιφ. Πρόσθεσε ότι οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν τις δικές τους έρευνες και ότι αυτήν την εβδομάδα "έλαβαν νέα έγγραφα από έναν άλλο σημαντικό μάρτυρα", χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.