Με τον πρόεδρο του ιταλικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο (φωτ.) να λέει πως ο διάλογος με την Λέγκα έχει κλείσει οριστικά και μετά το «άνοιγμα» του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), η Ρώμη επικεντρώνεται σε αυτό το σενάριο αν πρόκειται να βγει «κανονική» κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Αν αυτή η οδός αποτύχει, μοναδικές επιλογές θα ήταν είτε κάποιο μίγμα κυβέρνησης τεχνοκρατών ευρύτερων συναινέσεων με πρωτοβουλία του Ιταλού προέδρου ή νέες κάλπες.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής Ρομπέρτο Φίκο επέστρεψε την διερευνητική του εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, περιγράφοντας την κατάσταση: «Ο διάλογος ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα και στα Πέντε Αστέρια ξεκίνησε. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει ένας διάλογος στο εσωτερικό των δυο πολιτικών δυνάμεων, αν αναμονή της εθνικής διεύθυνσης του Δημοκρατικού Κόμματος, την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Φίκο.

«Θεωρώ ότι είναι λογικό, υπεύθυνο και σημαντικό να μείνουμε στα προγράμματα και στα κύρια θέματα που απασχολούν την χώρα. Η διερευνητική εντολή που μου ανέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε και είχε θετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Ιταλός πρόεδρος της βουλής.

Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να διαπιστωθεί αν ο διάλογος αυτός ανάμεσα στην κεντροαριστερά και στα Πέντε Αστέρια θα ξεκινήσει, όντως, με ουσιαστικό τρόπο, και αν θα μπορέσει να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Από την μεριά του, ο προσωρινός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Μαουρίτσιο Μαρτίνα, μετά την συνάντηση με τον Φίκο τόνισε ότι έγιναν βήματα προόδου, αλλά παραμένει σειρά διαφορών. Πρόσθεσε ότι οι «Δημοκρατικοί» θα συγκαλέσουν στις 3 Μαίου την εθνική τους διεύθυνση για να αποφασίσουν αν και με ποιο τρόπο θέλουν να προχωρήσουν σε ουσιαστικό διάλογο με το κίνημα Πέντε Αστέρων. Μεγάλο μέρος των στελεχών του κόμματος, όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένο να στηρίξει την όλη αυτή προσπάθεια.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να υπερισχύσουν το συμφέρον της χώρας και η ενίσχυση των εισοδημάτων των φτωχότερων πολιτών. Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν ξεχνά ούτε αγνοεί τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο κίνημά του και στην κεντροαριστερά. Ως γνωστόν, πάγια θέση των «πεντάστερων» είναι ότι αν αποτύχει η συγκεκριμένη προσπάθεια διαλόγου, οι Ιταλοί θα πρέπει να επιστρέψουν στις κάλπες. Ο διάλογος του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο με την Λέγκα, σύμφωνα με τον Ντι Μάιο, έχει διακοπεί οριστικά.