Τέσσερις μαζικοί τάφοι βρέθηκαν στην περιοχή του Γκασάμπο, λίγο έξω από την πρωτεύουσα Κιγκάλι απ’ όπου έγινε εκταφή περίπου 200 πτωμάτων.
Οι ντόπιοι κάτοικοι πιστεύουν πως οι συγκεκριμένοι τάφοι περιέχουν γύρω στους 3000 ανθρώπους οι οποίοι αγνοούνται από την εποχή της γενοκτονίας και πιστεύουν πως έχουν ταφεί εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι κατά της διάρκεια της γενοκτονίας στη Ρουάντα το 1994, μέσα σε 100 μέρες σφαγιάστηκαν περίπου 800.000 άνθρωποι της φυλής Τούτσι όπου και ήταν στην εξουσία της χώρας μέχρι ο στρατός της φυλής των Χούτου να ξεκινήσει τους διωγμούς.

Στο σημείο έχουν σπεύσει εθελοντές οι οποίοι ερευνούν και πιθανό πέμπτο τάφο μετά από τις καταγγελίες μιας γυναίκας η οποία ισχυρίζεται ότι έχει δει και άλλα διάσπαρτα πτώματα στην περιοχή.
Το παραπάνω επιβεβαιώνει και ο Theogene Kabagambire επίσημος εκπρόσωπος της κοινότητας για τη γενοκτονία.

Όπως λέει το BBC, οι τάφοι που είδαν το φως της δημοσιότητας εγείρουν ερωτηματικά στην τοπική κοινωνία και τα ΜΜΕ σχετικά με το ότι άνθρωποι που ήξεραν για τους τάφους δεν βοήθησαν να αποκαλυφθούν στο παρελθόν.


Συγγενείς των θυμάτων έχουν επίσης σπεύσει στην περιοχή με την ελπίδα να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να τα «ενταφιάσουν αξιοπρεπώς» όπως οι ίδιοι είπαν στον μόνιμο συνεργάτη του BBC στη Ρουάντα Tomi Oladipo.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως πολλοί απ’ όσους είχαν συμμετάσχει στις θηριωδίες της γενοκτονίας. Είναι πλέον ελεύθεροι καθώς έχουν εκτίσει τις ποινές τους.