Επιμένοντας πως η καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στην Ντούμα της Συρίας ήταν «σκηνοθετημένη», η Ρωσία θέλει να παρουσιάσει στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) «μάρτυρες από την Συρία», όπως αναφέρει, που κατά την ίδια συμμετείχαν στο βίντεο από την συριακή πόλη.

Όπως ανέφερε στο Twitter η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στον ΟΑΧΟ, η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Αρχικά θα ενημερωθούν τα μέλη του ΟΑΧΟ ενώ στη συνέχεια θα επακολουθήσει συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή μαρτύρων από την Συρία.

Για «ύπαρξη μαρτύρων» είχε μιλήσει κατά την διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού στις 16 Απριλίου και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΟΑΧΟ Αλεξάντρ Σούλγκιν. Σύμφωνα με τον Σούλγκιν οι ρώσοι εμπειρογνώμονες που πραγματοποίησαν έρευνα στην πόλη Ντούμα δεν εντόπισαν καμία ένδειξη ότι έγινε χρήση χημικών όπλων.

Η Μόσχα, σύμμαχος του Άσαντ, κατηγορεί την συριακή οργάνωση «Λευκά Κράνη» για τη «δημιουργία», όπως πάγια υποστηρίζει η Ρωσία, του βίντεο από την χημική επίθεση.