H Ρι Σολ Τζου δεν μοιάζει με τις άλλες Πρώτες Κυρίες. Από το 2012, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως στο πλευρό του Βορεοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, τα πάντα γύρω της καλύπτονταν από ένα βαρύ πέπλο μυστηρίου. Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή της ηλικία (φημολογείται ότι είναι 28 χρόνων, αλλά σύμφωνα με άλλες εκδοχές ενδέχεται να έχει συμπληρώσει τα 32), το πραγματικό της όνομα (λέγεται ότι το άλλαξε μετά το γάμο, σε μία προσπάθεια να κρύψει το παρελθόν της) ή το λόγο για τον οποίο συχνά-πυκνά εξαφανίζεται από προσώπου γης (τα παλαιότερα σενάρια που ήθελαν το σύζυγό της να την έχει εκτελέσει προφανώς διαψεύσθηκαν, οπότε το πιθανότερο είναι ότι η κατά καιρούς πολύμηνη απουσία της οφείλεται στη γέννηση των τριών παιδιών της). Και βέβαια, κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν η πανάκριβη Christian Dior τσάντα που κρατά είναι αυθεντική ή μαϊμού (με λιανική τιμή 1.600 δολαρίων, η συγκεκριμένη τσάντα είναι 16 φορές ακριβότερη από το μηνιαίο μισθό των πιο καλοπληρωμένων Βορεοκορεατών). Όμως τώρα, όλα αυτά θα αλλάξουν. Καθώς οι δημόσιες εμφανίσεις της πυκνώνουν, όλα δείχνουν ότι ο Κιμ ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τη νεαρή σύζυγό του σαν πολιτικό όπλο, στο «άνοιγμα» που κάνει τους τελευταίους μήνες προς φίλους και εχθρούς. Η Σολ Τζου ρίχνεται στη μάχη της «διπλωματίας των Πρώτων Κυριών».

Οι πολιτικοί αναλυτές γνωρίζουν καλά ότι στη Β. Κορέα, τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Για αυτό και η πρόσφατη… αναβάθμιση της Πρώτης Κυρίας δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Η παρουσία της στην παράσταση «Ζιζέλ» που έδωσε πριν από λίγες ημέρες το Εθνικό Μπαλέτο της Κίνας στην Πιονγκγιάνγκ ήταν από μόνη της αξιοσημείωτη, ειδικά καθώς επρόκειτο για την πρώτη δημόσια εμφάνιση της Σολ Τζου χωρίς τη συνοδεία του συζύγου της. Όμως, η κάλυψη του γεγονότος από το κρατικό πρακτορείο έκρυβε την πραγματική είδηση. Ο χαρακτηρισμός «σεβαστή Πρώτη Κυρία» αντί του συνηθέστερου «συντρόφισσα Ρι Σολ Τζου», μαρτυρούσε την «προαγωγή» της συζύγου του Κιμ και την είσοδό της στην πολιτική σφαίρα. «Στη Β. Κορέα, τίποτα δεν συμβαίνει έτσι απλά. Κάθε κίνηση είναι προσχεδιασμένη και γίνεται για κάποιο σκοπό», εξηγεί στο CNN ο Τρόι Στανγκαρόουν, διευθυντής του Korea Economic Institute. «Η αναβάθμιση της Ρι βοηθά να ενισχυθεί το στάτους της οικογένειας Κιμ στη Β. Κορέα, αλλά και αλλάζει τη διεθνή αντίληψη για το καθεστώς».

Αυτή η προσπάθεια της Πιονγκγιάνγκ να δώσει την εικόνα ενός «κανονικού» Πρώτου Ζεύγους μιας «κανονικής» χώρας, ήταν εμφανής και στο πρόσφατο ταξίδι-έκπληξη του Κιμ στην Κίνα. Εκεί, η νεαρή σύζυγός του τράβηξε πάνω της όλα τα φλας, με τα τοπικά media να αναλύουν μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια του ντυσίματός της και τους Κινέζους να γοητεύονται από την Πρώτη Κυρία που επισκίασε τη γυναίκα του δικού τους Σι Τζινπίνγκ. Φιλική και χαμογελαστή, με κομψά συνολάκια που θα έκαναν την Κέιτ Μίντλετον υπερήφανη, η Σολ Τζου κέρδισε τις εντυπώσεις στην παρθενική εμφάνισή της στη διεθνή σκηνή.

Άλλωστε, στη χώρα της είναι ήδη ένα fashion icon. Μπορεί τα ξένα περιοδικά μόδας να είναι απαγορευμένα στην Πιονγκγιάνγκ, όμως τα δυτικά media έχουν εντοπίσει στην γκαρνταρόμπα της Σολ Τζου πολυτελή brands όπως Dior, Chanel και Valentino. Το πιθανότερο είμαι ότι προμηθεύεται ακριβά ρούχα και τσάντες μέσω της πρεσβειών της Β. Κορέας στο εξωτερικό, λένε όσοι γνωρίζουν. Και βέβαια, ό,τι φορέσει γίνεται αμέσως μόδα στην Πιονγκγιάνγκ, όπου μία ολόκληρη βιομηχανία προϊόντων-μαϊμού ασχολείται με την αντιγραφή των ρούχων και των παπουτσιών της Πρώτης Κυρίας.

Πλέον, η διεθνής σκηνή περιμένει την επόμενη εμφάνισή της, κατά τη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο της Ν. Κορέας, σε μια ιστορική σύνοδο που πιθανολογείται ότι θα δώσει και τυπικό τέλος σε έναν πόλεμο που μετρά 68 χρόνια. Η Σολ Τζου έχει ήδη καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Νοτιοκορεάτες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η παρουσία της βοήθησε να σπάσει ο πάγος και να χαλαρώσει το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Όπως για παράδειγμα όταν ο υπεύθυνος Εθνικής Ασφαλείας της Ν. Κορέας συμβούλεψε τον Κιμ να κόψει το κάπνισμα και να προσέχει περισσότερο την υγεία του. Καθώς οι παρευρισκόμενοι περίμεναν παγωμένοι να δουν την αντίδραση του δικτάτορα, η σύζυγός του έσπευσε να αποφορτίσει τη στιγμή, χειροκροτώντας επιδοκιμαστικά και δείχνοντας να συμφωνεί. Φαίνεται ότι τα εντατικά μαθήματα για το ρόλο της Πρώτης Κυρίας που παρακολούθησε για ένα εξάμηνο πριν παντρευτεί τον Κιμ, έπιασαν τόπο. Όμως, η διπλωματική δεινότητα της Σολ Τζου θα κριθεί γύρω στον Ιούνιο, ειδικά εάν επιβεβαιωθούν οι φήμες που τη θέλουν να συναντάται με την Μελάνια Τραμπ, στο περιθώριο των κρίσιμων επαφών που θα έχει ο σύζυγός της με τον Αμερικανό πρόεδρο.