Την ευγνωμοσύνη του προς την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ και τον γερμανικό λαό για την «πολύ κρίσιμη» συνδρομή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι κατά τη συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ, η οποία από την πλευρά της ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να υποδεχτεί 10.000 πρόσφυγες μέσω του προγράμματος του Οργανισμού.

«Ο στόχος μας είναι να αποτρέψουμε την παράνομη μετανάστευση και να την αντικαταστήσουμε με νόμιμη», δήλωσε η κυρία Μέρκελ υποδεχόμενη τον κ. Γκράντι στην Καγκελαρία και τόνισε ότι ο λόγος για τον οποίο υπεγράφη και η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ήταν «προκειμένου είτε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες επιτόπου (στην Τουρκία) είτε να τους προσφέρουμε έναν νόμιμο δρόμο προς την Γερμανία».

Αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής του UNHCR μετά τις ΗΠΑ και έχει μάλιστα τριπλασιάσει τη συνεισφορά της τα τελευταία χρόνια, ο κ. Γκράντι τόνισε ότι το Βερολίνο «δημιούργησε νόμιμες οδούς ώστε να δοθούν καλύτερες συνθήκες στους πλέον ευάλωτους» και πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως διεθνές παράδειγμα. «Αυτές οι 10.000 θέσεις αποτελούν μια πολύ σημαντική χειρονομία και ελπίζω ότι θα την ακολουθήσουν και άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής. Νωρίτερα, μιλώντας στην Bild, ο κ. Γκράντι είχε δηλώσει ότι έρχεται στην Γερμανία προκειμένου να ευχαριστήσει την Καγκελάριο και τον γερμανικό λαό, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η νομοθεσία για την μετανάστευση έχει γίνει πλέον πιο αυστηρή και ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων στο θέμα της επανένωσης των οικογενειών. «Αλλά συνολικά, οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές», δήλωσε.