H γερμανική εφημερίδα Welt δίνει στη δημοσιότητα την νέα έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, έκθεση που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί από την Κομισιόν την Τρίτη.

Η έκθεση αυτή ενταξιακής ωριμότητας της Τουρκίας προσάπτει στη χώρα σημαντική οπισθοδρόμηση στους τομείς του Κράτους Δικαίου, της ελευθερίας γνώμης και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ παρατηρούν  -μεταξύ άλλων- ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει καν σκέψη να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία θα πρέπει προπάντων να αντιστρέψει την παρούσα αρνητική τάση όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Σημειώνεται επίσης πως  η «μη αναλογικότητα των μέτρων», τα οποία ελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, όπως οι μαζικές απολύσεις και συλλήψεις, θα συνεχίσουν να προκαλούν «σοβαρές ανησυχίες». «Η Τουρκία θα πρέπει χωρίς αναβολή να τερματίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Αντίθετα αναφέρεται πως η Τουρκία έχει καταβάλει  «εξαιρετικές προσπάθειες» στο να φροντίσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια. πρόσφυγες.

 «Η συνεργασία με την ΕΕ σε μεταναστευτικά θέματα συνεχίζει να αποφέρει συγκεκριμένα και αξιοσημείωτα αποτελέσματα, όσον αφορά τη μείωση των παράνομων και επικίνδυνων διακομιδών και τη διάσωση ζωών στη Μεσόγειο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.