Εσωτερικά βέλη δέχεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για την «παράκαμψη» της βρετανικής Βουλής στην απόφαση να συμμετέχει το Λονδίνο στα πλήγματα ΗΠΑ και Γαλλίας εναντίον του συριακού χημικού οπλοστασίου το Σάββατο. 

Η πρωθυπουργός προχώρησε σε εκτενή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά τα πλήγματα, υπερασπιζόμενη την απόφασή της να αναληφθεί άμεση δράση την ώρα που η αντιπολίτευση την κατηγορεί για περιφρόνηση των βουλευτών.

Η Μέι υπογράμμισε ότι η διαταγή που έδωσε για την πραγματοποίηση πυραυλικών επιθέσεων κατά της Συρίας, μετά από μια χημική επίθεση κατά αμάχων στην Ντούμα, ήταν «σωστή και σύννομη». Ο στόχος των επιθέσεων, προσέθεσε, ήταν να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας νέας χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές, αλλά και να σταλεί ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, ότι η χρήση τέτοιων όπλων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

«Ήταν σωστό και νόμιμο ν’ αναλάβουμε στρατιωτική δράση μαζί με τους πιο στενούς συμμάχους μας, προκειμένου να αποτρέψουμε μία νέα ανθρώπινη δυστυχία, αλλά και να εξουδετερώσουμε την ικανότητα της συριακής κυβέρνησης για την χρήση χημικών όπλων» τόνισε η Μέι, σημειώνοντας πως θα ενημερώσει σχετικά το κοινοβούλιο την Δευτέρα.

Ο αρχηγός της βρετανικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν (Εργατικοί) είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι βόμβες δεν σώζουν ζωές ούτε φέρνουν την ειρήνη. Αυτή η νομικά αμφισβητήσιμη δράση υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί περαιτέρω». «Η Βρετανία θα έπρεπε να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο για την επίτευξη εκεχειρίας στη σύγκρουση, όχι να παίρνει οδηγίες από την Ουάσινγκτον και να θέτει σε κίνδυνο βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό» είπε.

«Η Τερέζα Μέι θα έπρεπε να είχε ζητήσει την έκριση του κοινοβουλίου, όχι να ακολουθήσει πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ», υπογράμμισε ο ηγέτης των Εργατικών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε την κίνηση της πρωθυπουργού, με τον υπουργό Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον να τονίζει το πρωί μιλώντας στο BBC πως η Μέι «ήταν αναγκαίο να δράσει με ταχύτητα, όταν διέταξε την πραγματοποίηση πυραυλικής επίθεσης κατά της Συρίας», ενώ θα ενημερώσει σχετικά το κοινοβούλιο την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, όλα τα πληρώματα των μαχητικών αεροσκαφών Tornado της Βασιλικής Βρετανικής Αεροπορίας (RAF) επέστρεψαν με ασφάλεια.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει κι άλλη επίθεση κατά στόχων στην Συρία, ο Γουίλιαμσον εξέφρασε την άποψη ότι οι επιδρομές που πραγματοποίησε η Δύση είχαν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.