Η Κύπρος βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των συμμαχικών σχεδιασμών για ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα κατά της Συρίας, μετά την επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα και την κλιμάκωση των απειλών της Δύσης κατά του καθεστώτος Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει ήδη δώσει εντολές στους στρατιωτικούς επιτελείς της να καταρτίσουν επιχειρησιακά σχέδια για ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στη Συρία. Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός μπορεί να λάβει μία τέτοια απόφαση χωρίς να απαιτείται έγκριση της Βουλής.

Μεταξύ των σεναρίων που μελετώνται είναι και η χρήση των μαχητικών αεροσκαφών GR4 Tornado που σταθμεύουν στην Κύπρο και είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow με βεληνεκές άνω των 240χλμ. Το βεληνεκές αυτό επιτρέπει την εκτόξευση των πυραύλων χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο τα αεροσκάφη από τα οποία εκτοξεύονται. Εκτιμάται ότι στις βρετανικές βάσεις της Κύπρου σταθμεύουν τουλάχιστον έξι αεροσκάφη GR4 Tornado.

Την ίδια ώρα η επίσης βρετανικήTelegraph σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εμφανίζονται έτοιμες να εκτελέσουν οποιαδήποτε διαταγή για επίθεση, ενώ κάνει ακολούθως αναφορά στην παρουσία του αμερικανικού καταδρομικού USS Donald Cook στη Λάρνακα.
 
Αντίστοιχα ,το «Foreign Policy» αναφέρεται επίσης σε σχετικό της άρθρο της στην παρουσία πλοίων του αμερικανικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, οπλισμένα με πυραύλους «Τόμαχοκ» και επισημαίνει τον απόπλου του USS Donald Cook από τη Λάρνακα. Το αμερικανικό αντιτορπιλικό απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Λάρνακας, μετά από τετραήμερη παραμονή, όπως ανακοινώθηκε από την ιστοσελίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου. Ο προορισμό του πλοίου δεν ανακοινώθηκε.

Δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ θεωρούν το αμερικανικό αντιτορπιλικό, ως μια από τις επιλογές των ΗΠΑ για ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία με πυραύλους. Υπενθυμίζεται συναφώς η επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσαν πριν από ένα χρόνο οι ΗΠΑ, ως αντίδραση στην επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Χαν Σεϊχούν της βορειοδυτικής Συρίας.