Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από την επίθεση με χημικά που εξαπέσλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Γούτα της Συρίας, που κόστισαν τη ζωή σε απροσδιόριστο μέχρι στιγμής  αριθμό πολιτών στη Ντούμα, όπως καταγγέλλουν τοπικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες, τα κρούσματα ασφυξίας που ανέρχονται σε περισσότερα από 70-ενώ ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται από 11 έως και 35 άτομα- εκδηλώθηκαν μετά την αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Συρίας εναντίον των τελευταίου θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες στην ανατολική Γούτα. 

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 42 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τις χθεσινές επιθέσεις ενώ εκατοντάδες άτομα εμφανίζουν συμπτώματα που υποδηλώνουν δηλητηρίαση από οργανοφωσφορικές ενώσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν τα Λευκά Κράνη, η εθελοντική ομάδα διασωστών, στην πόλη που είναι το τελευταίο καταφύγιο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και δέχεται σφοδρή επίθεση από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, οι νεκροί ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 70. Η οργάνωση έδωσε μέσω Twitter εικόνες νεκρών παιδιών και άλλων ανθρώπων, αλλά και ολόκληρων οικογενειών νεκρών.

«Έντεκα άνθρωποι, μεταξύ αυτών 5 παιδιά, υπέστησαν ασφυξία, έπειτα από μια αεροπορική επιδρομή του καθεστώτος στα βόρεια περίχωρα της Ντούμα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Ο ίδιος δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την αιτία αυτών των συμπτωμάτων.

«Περιστατικά με ασφυξία μεταξύ των αμάχων έπειτα από μια επιδρομή εναντίον κατοικημένης συνοικίας στη Ντούμα» έγραψαν τα Λευκά Κράνη στον λογαριασμό τους στο Twitter, κάνοντας λόγο για χρήση «τοξικού αερίου χλωρίου».

Παρόμοια ήταν και η μαρτυρία της Syrian American Medical Society (SAMS), μιας ΜΚΟ που παράσχει υλικοτεχνική στήριξη στις δομές υγείας της Γκούτα.

Ένας γιατρός στη Ντούμα φρόντισε «συγκεκριμένο αριθμό ασθενών που εμφάνισαν συμπτώματα που παραπέμπουν σε έκθεση σε αέριο χλωρίου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Κατούμπ, ένας εκπρόσωπος της SAMS.

Στα βίντεο και τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα σωστικά συνεργεία και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων εμφανίζονται οι ματωμένες σοροί δεκάδων θυμάτων. Μερικά απο τα πιο σοκαριστικά πλάνα δείχνουν μικρά παιδιά να αγωνίζονται να πάρουν ανάσα ή να βγάζουν αφρούς από το στόμα, δηλητηριασμένα από τα τοξικά αέρια. 

ΗΠΑ: Αν επιβεβαιωθεί η χημική επίθεση επιβάλλεται άμεση απάντηση

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι οι αναφορές για πολλά θύματα στη Ντούμα της Συρίας έπειτα από φερόμενη χημική επίθεση είναι «τρομακτικές» και αν επιβεβαιωθούν απαιτούν την άμεση απάντηση της διεθνούς κοινότητας.

«Αυτές οι αναφορές, αν επιβεβαιωθούν, είναι τρομακτικές και απαιτούν την άμεση απάντηση της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.

Η Νάουερτ, επικαλούμενη το ιστορικό χρήσης χημικών όπλων από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τόνισε ότι η Δαμασκός και η Ρωσία που τη στηρίζει θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για τη φερόμενη αυτή επίθεση και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αποτραπούν άμεσα οποιεσδήποτε νέες επιθέσεις».

«Η Ρωσία με τη σταθερή στήριξη που παρέχει στο καθεστώς φέρει την τελική ευθύνη για αυτές τις βίαιες επιθέσεις», κατάληξε η Νάουερτ.