Το πρώτο -και μεγαλοπρεπέστατο από πολλές απόψεις- άγαλμα μαύρης γυναίκας απέκτησε η πόλη της Κοπεγχάγης: Δύο καλλιτέχνιδες συνδύασαν τις δυνάμεις τους (και τα πρόσωπά τους) για να κατασκευάσουν τη φιγούρα «Είμαι η Βασίλισσα Μαίρη» (I am Queen Mary) που τοποθετήθηκε στην ακτή κοντά στο παλάτι της βασιλικής οικογένειας της Δανίας. 

Το άγαλμα είναι φόρος τιμής στην Μέρι Τόμας, η οποία ήταν μία από τις τρεις σκλάβες γυναίκες που το 1878 πρωτοστάτησαν σε εξέγερση φυτειών στο τμήμα των Παρθένων Νήσων που ανήκε στο σύστημα αποικιών της Δανίας. Η εξέγερση, που έμεινε στην Ιστορία ως η «Εξέγερση του Fireburn» κατεστάλη βίαια και οι τρεις «υποκινήτριες», που στη λαϊκή παράδοση έμειναν ως οι «τρεις βασίλισσες του Fireburn», καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκης (που εξέτισαν στη Δανία). 

Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από τις καλλιτέχνιδες La Vaunhg Belle από τις Παρθένες Νήσους και Jeannette Ehlers από τη Δανία και έχει ύψος περίπου 7 μέτρα. Απεικονίζει μία καθιστή γυναικεία μορφή στα πρότυπα των ένθρονων αγαλμάτων αλλά ξυπόλητη και που, αντί για σκήπτρα, στα χέρια της κρατά μία δάδα και ένα αγροτικό εργαλείο που χρησιμοποιούσαν οι σκλάβοι για να κόβουν ζαχαρότευτλα.

Το πρόσωπο του αγάλματος σχεδιάστηκε σε υπολογιστή και είναι μίξη των προσώπων των δύο καλλιτέχνιδων.  

Το άγαλμα τοποθετήθηκε στην παλιά «Αποθήκη των Δυτικών Ινδιών της Δανίας» στην Κοπεγχάγη, όπου αποθηκεύονταν τα εμπορεύματα από τις αποικίες με την άφιξή τους στην πρωτεύουσα.