Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης, και αποκλεισμό των δρόμων γύρω από την διαδρομή κατά μήκος του ιστορικού κέντρου της Ρώμης γιόρτασε η ιταλική πρωτεύουσα την Μεγάλη Παρασκευή, με την Λιτανεία των Παθών να καταλήγει, όπως κάθε χρόνο, στο Κολοσσαίο.

Η Λιτανεία συγκεκριμένα στη Ρώμη, στην οποία χοροστατεί κάθε χρόνο ο Πάπας, θεωρείται όχι μόνο για την Ιταλία αλλά για ολόκληρο τον καθολικό κόσμο το αποκορύφωμα της ημέρας: Παραδοσιακά, το Κολοσσαίο έχει επιλεγεί για την Μεγάλη Παρασκευή ως χώρος μαρτυρίου των πρώτων χριστιανών, δείχνοντας την «συνέχεια» του μαρτυρίου τους με εκείνου του Θεανθρώπου.

Το βράδυ, την τελετή μπροστά από το Κολοσσαίο παρακολούθησαν 20.000 άτομα. Φέτος η Αγία Έδρα επέλεξε, σε μία κίνηση ισχυρότατου συμβολισμού, να αναθέσει σε μία οικογένεια Σύριων να κουβαλήσει τον Σταυρό για τμήμα της διαδρομής. 

H Λιτανεία (ή «Οδός του Μαρτυρίου») είναι τεράστια πρόκληση για τις δυνάμεις ασφαλείας: Ξεκινά από τον Άγιο Πέτρο στο Βατικανό και, περνώντας από την Φόρι Ιμπεριάλι, καταλήγει στο Κολοσσαίο. Καλύπτοντας δηλαδή ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Αιώνιας Πόλης, η διαδρομή απαιτεί «στρατιά» ενστόλων για να φυλαχθεί.

Προηγουμένως αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι επιβεβαίωσε πως το επίπεδο συναγερμού για την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης είναι αυξημένο στην Ιταλία. Περίπου 10.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν για να εγγυηθούν την ασφάλεια στο σύνολο της Ρώμης, ιδίως στις τελετές κατά τις οποίες θα χοροστατήσει ο Πάπας.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρχές ιδίως για το βράδυ της Παρασκευής για τη διαδρομή της «Οδού του Μαρτυρίου», όπου πραγματοποιούνται δεκατέσσερις ενδιάμεσες στάσεις, όπως επίσης για τη λειτουργία του Πάσχα την Κυριακή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, δύο εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των οποίων προβλέπεται να εγκατασταθούν ανιχνευτές μετάλλων και να διεξαχθούν σωματικοί έλεγχοι, με στόχο την προστασία των πιστών.

Επιπλέον, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου θα επωφεληθούν από ένα πυκνό δίκτυο καμερών ασφαλείας.

Τα κείμενα τα οποία θα αναγνωσθούν κατά τη διάρκεια της τελετής έγραψαν φέτος 15 νέοι και νέες, ηλικίας 16-27 ετών, μια απόφαση που υπενθυμίζει ότι ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θέλει να αφιερώσει αυτήν τη χρονιά στη νέα γενιά.

Η εβδομάδα αυτή σημαδεύτηκε στην Ιταλία από μια σειρά συλλήψεων προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση.