Με νέα δήλωση της γαλλικής προεδρίας το Παρίσι επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας, διευκρινίζοντας πως δεν προτίθεται να στείλει στρατεύματα στη βόρεια Συρία, που θα λάβουν θέσεις κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, από το Μέγαρο των Ηλυσίων διαψεύδονται οι αρχικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα ότι, μετά τη συνάντησή που είχε με αντιπροσωπεία από τη βόρεια Συρία, με κυρίαρχη δύναμη του Κούρδους, ο  πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να στείλει στην περιοχή γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η ίδια γαλλική πηγή αναφέρει ότι στη νέα περίοδο υπάρχει ο κίνδυνος της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Για αυτόν τον λόγο, η Γαλλία συμμερίζεται την άποψη των ΗΠΑ και θεωρεί ως «απαράδεκτη» μια ενδεχόμενη τουρκική επιχείρηση στο Μαμπίτς, δυτικά του Ευφράτη στη βόρεια Συρία.

Ερντογάν: Ξεπέρασες τα όρια

Η συνάντηση αυτή των κουρδικών οργανώσεων με τον Γάλλο πρόεδρο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων της Τουρκίας και της Γαλλίας επικράτησαν υψηλοί τόνοι. Ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας: «Διαπίστωσα ότι έλεγε περίεργα πράγματα. Αν και σε υψηλούς τόνους υποχρεώθηκα να επισημάνω στον ίδιον κάποια πράγματα. Κανείς δεν μπορεί να τοποθετήσει τις ένοπλες δυνάμεις μας σε μια θέση, η οποία δεν είναι αποδεκτή».

Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογάν τόνισε : «Όσοι υποδέχθηκαν χθες με τιμές τους εκπρόσωπους τρομοκρατικών οργανώσεων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι (αυτή η κίνηση) δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εχθρική κίνηση κατά της Τουρκίας. Η ίδια τρομοκρατική οργάνωση σήμερα το πρωί επιτέθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας μας. Έχουμε έξι μάρτυρες πολιτοφύλακες και τέσσερις στρατιώτες και τρία μέλη πολιτοφυλακής τραυματίες. Σε περίπτωση που είναι πραγματική η πρόταση της Γαλλίας περί διαμεσολάβησης, αυτή η δήλωση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δήλωση που ξεπερνά τα όρια και το ανάστημα, του ατόμου που την προβάλλει. Ποιος σου ανέθεσε ένα τέτοιο καθήκον; Εμείς δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές. Από πότε η Τουρκία επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) με τις τρομοκρατικές οργανώσεις»;