Η Σαουδική Αραβία απείλησε τη Δευτέρα το Ιράν ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, αφού επέρριψε στην Τεχεράνη την ευθύνη για τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων εναντίον της επικράτειάς της, καθώς αυξάνεται διαρκώς η ένταση ανάμεσα στους δύο μεγάλους αντιπάλους στη Μέση Ανατολή.

Η νέα κλιμάκωση ακολούθησε την εκτόξευση, την Κυριακή, επτά βαλλιστικών πυραύλων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία. Όλοι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από τα αντιαεροπορικά συστήματα των Σαουδαράβων, όμως Αιγύπτιος, εργαζόμενος στο Ριάντ, σκοτώθηκε όταν συντρίμμια πυραύλου έπεσαν στο σπίτι όπου διέμενε.

«Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος ν' ανταποδώσουμε εναντίον του Ιράν σε χρόνο και τόπο που θα επιλεγεί», διεμήνυσε ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι, εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ.

«Σοβαρή κλιμάκωση»

Τόνισε ότι οι εκτοξεύσεις σηματοδοτούν «σοβαρή κλιμάκωση» και κατηγόρησε το Ιράν πως στέλνει όπλα στους Χούθι μέσω του λιμανιού Χοντάιντα και του αεροδρομίου της Σαναά, που ελέγχουν οι αντάρτες. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η συμμαχία «λαμβάνει όλα τα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια» του βασιλείου. 

Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι έχουν εκτοξεύσει επανειλημμένα βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που εκτόξευσαν τόσους μονομιάς. Ουάσιγκτον, Παρίσι και Λονδίνο καταδίκασαν τις εκτοξεύσεις των πυραύλων την Κυριακή κι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς το Ριάντ.