Με πλήρη σεβασμό στη νομιμότητα και στις θεσμικές διαδικασίες έγινε ο ορισμός του Μάρτιν Σελμάιρ, στη θέση του γενικού γραμματέα της Κομισιόν, όπως τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο 47χρονος Σελμάιρ διαδέχθηκε στην πιο υψηλή θέση στη διοίκηση του θεσμού τον Ολλανδό Αλεξάντερ Ιταλιάνερ, ο οποίος είχε διοριστεί στη θέση αυτή τον Σεπτέμβριο του 2015 και πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε. Παράλληλα, επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διαδεχόμενη τον Σελμάιρ, ανέλαβε η Ισπανίδα Κλάρα Μαρτίνεζ Αλμπερόλα.
Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν απάντησαν γραπτώς σε 134 ερωτήσεις που δέχθηκαν από την επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Σελμάιρ στη θέση αυτή, επιβεβαιώνοντας ότι τηρήθηκαν πιστά όλοι οι προβλεπόμενοι κανονισμοί και οι τυπικές προϋποθέσεις, όπως η προαπαιτούμενη εργασιακή εμπειρία, η προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης, κλπ. Απαντώντας στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, επεσήμαναν ότι ακολουθήθηκε η ίδια μέθοδος ορισμού που είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν, χωρίς κάποια ιδιαίτερη ή προνομιακή μεταχείριση.

Ο Σελμάιρ είναι απόφοιτος της νομικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, ενώ έχει διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Πασσάου στη Βαυαρία. Εργάστηκε αρχικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προτού ξεκινήσει καριέρα στον γερμανικό μιντιακό κολοσσό Bertelsmann. Από το 2004 εργάζεται στις Βρυξέλλες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φτάνοντας πλέον στο υψηλότερο διοικητικό πόστο της. Τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, όσο και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, υποστήριξαν θερμά την επιλογή αυτή.