Με διεκδικήσεις και πρόθεση να ανεβάσει τους τόνους μεταβαίνει στη Βάρνα για την ευρωτουρκική Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προβάλλει διεκδικήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει «δώρα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερα μετά την καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο τούρκος πρόεδρος δείχνει ενοχλημένος και διατεθειμένος να τραβήξει το σκοινί, ακόμα και για λόγους εντυπώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού «Φιλελεύθερου» από τις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν για λόγους τακτικής αλλά και ουσίας δεν κάνει πίσω από τις προκλητικές θέσεις που εξέφραζε όλο το τελευταίο διάστημα και προτίθεται να απαντήσει σε σκληρή γλώσσα, στις επικριτικές αναφορές της ΕΕ όπως καταγράφηκαν στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, για τις τουρκικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει έγγραφο με τέσσερις δήθεν ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις των Βρυξελλών προς την Αγκυρα προκειμένου να ασκήσει πιέσεις σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει οδικό χάρτη υλοποίησής τους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προτάξει τις θέσεις που η χώρα του καταθέτει ενώπιον της ΕΕ για χρόνια, για «νόμιμες διεκδικήσεις» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και επί τούτου θα έχει στη διάθεσή του συντεταγμένες που αναφέρονται σε περιοχή από την Πάφο, πλησίον του Ακάμα – οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ-. Και θα διεκδικήσει διασφάλιση των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων.

Μοχλός πίεσης θα είναι το προσφυγικό, αφού όπως φαίνεται από το έγγραφο εργασίας που ετοίμασε το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Αγκυρα θα διεκδικήσει:

- Επανενεργοποίηση της ενταξιακής της πορείας με ξεπάγωμα / άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Στο έγγραφο σημειώνει ότι ο Γιούνγκερ είναι δεσμευθεί στην τουρκική κυβέρνηση για προώθηση έξι διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

- Εφαρμογή των 7 ανεκπλήρωτων προαπαιτούμενων από σύνολο 72 κριτηρίων, για να αρθούν οι διατυπώσεις έκδοσης ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη.

- Προώθηση και αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας.

- Επίσπευση των διαδικασιών προς εκταμίευσης των κονδυλίων του δευτέρου πακέτου της βοήθειας ύψους 3 δις. ευρώ προς την Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες με μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εμπλοκή της Άγκυρας.

«Δεν θα είναι εύκολη η συνάντηση με τον Ερντογάν στη Βάρνα», αναφέρουν Τουσκ και Γιούνκερ

Η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου «δεν θα είναι εύκολη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τουσκ υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και ότι αναμένεται να θέσει αυτά τα ζητήματα στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα. «Θα ασχοληθούμε με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και γνωρίζω ότι δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση. Οι ανησυχίες της Ε.Ε. αφορούν όχι μόνο τα περίπλοκα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αλλά και τις ενέργειες τις Τουρκίας στη Συρία», είπε ο Ντ. Τουσκ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «παραμένουμε γείτονες και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε».

Ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα πάει στη Βάρνα με «ανάμικτα συναισθήματα», καθώς τα προβλήματα με την Τουρκία «μεγαλώνουν», ωστόσο, υπάρχει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε, υπάρχουν «διαφωνίες», ωστόσο, η «συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθεί».