Η Τουρκία απέρριψε τις «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία για πρώτη φορά σε κείμενο καταδικάζει τις «επίμονες παράνομες ενέργειες» της χώρας στη Ανατολική Μεσόγειο που συνδεόνται, τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο.

«Το ανακοινωθέν (της ΕΕ) περιέχει απαράδεκτες εκφράσεις για τη χώρα μας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων καταγράφεται αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αποτυπώθηκε επίσης η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.

Υπήρξε επίσης σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και δέσμευση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτικών στον Ερντογάν στη Σύνοδο της Βάρνας, ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος.