Την Κυριακή, οι σχεδόν 109 εκατομμύρια Ρώσοι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καλούνται να ψηφίσουν τον πρόεδρο για τα επόμενα έξι χρόνια. 

Κανείς δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ποιος θα πάρει το Κρεμλίνο: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν οδεύει ανετότατα προς επανεκλογή, με τον μοναδικό υποψήφιο που -θεωρητικά- θα είχε κάποιες προοπτικές να πάρει αξιοπρεπές ποσοστό, τον Αλέξεϊ Ναβάνλι, να έχει αποκλειστεί από την κάλπη. 

Το μόνο που περιμένει κανείς από την κάλπη της Κυριακής είναι το ύψος στο οποίο θα φτάσει η αποχή. Εμμέσως, θα είναι ό,τι κοντινότερο υπάρξει σε δείκτη για την δυσαρέσκεια για τον Πούτιν -ακόμη κι αυτό βέβαια, όχι εξ ολοκλήρου, επειδή είναι αδύνατον να διαχωριστεί η αποχή εξαιτίας κόπωσης, δυσαρέσκειας, αδιαφορίας ή ακόμη και βεβαιότητας για το αποτέλεσμα. 

Σε κάθε περίπτωση, η ρωσική κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους να εκφραστούν στην κάλπη. 

Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, η συμμετοχή είχε διαμορφωθεί στην περιοχή του 64% (και μάλιστα, χωρίς αξιόλογες διακυμάνσεις για τουλάχιστον τις τελευταίες τέσσερις εκλογές). Θεωρητικά, οι προεδρικές εκλογές γίνονται σε δύο γύρους αν στον πρώτο κανείς δεν διασφαλίσει το 50% των ψήφων -κάτι που, στην εποχή του Πούτιν, δεν έχει χρειαστεί. 

Εκτός από τον Βλαντιμίρ Πούτιν υπάρχουν άλλοι επτά υποψήφιοι. Στη δεύτερη θέση προβάλλεται ο Πάβελ Γκρουντίνιν του Κομμουνιστικού Κόμματος -με ποσοστά αρκετά κάτω από το 10%- και στην τρίτη ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφκσι του ακροδεξιού LDPR. 

Ο Πούτιν δεν συμμετείχε σε καμία από τις τέσσερις τηλεμαχίας που διοργανώθηκαν στον δρόμο για τις κάλπες. Η ημερομηνία των εκλογών μετακινήθηκε για λίγες ημέρες ώστε να συμπίπτει με την επίσημη επέτειο της προσχώρησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Οι κάτοικοι της Κριμαίας πρόκειται να ψηφίσουν για πρώτη φορά σε ρωσική προεδρική κάλπη και ο Πούτιν δεν παρέλειψε να «υπενθυμίσει» στους Ρώσους την προσχώρηση της Κριμαίας επί των ημερών του, πραγματοποιώντας εκεί προ ημερών την τελευταία του προεκλογική εμφάνιση.