Google, Facebook, Twitter και άλλοι ακόμα "κολοσσοί" των κοινωνικών δικτύων που αναγνώρισαν πως οι Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν τις διαδικτυακές πλατφόρμες τους πριν τις αμερικανικές εκλογές του 2016, καλούνται να λογοδοτήσουν στο Κογκρέσο για την αδυναμία τους να αποτρέψουν/καταπολεμήσουν την κατάχρηση των δικτύων τους.

Ο Γερουσιαστής των δημοκρατών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών των ΗΠΑ, Μαρκ Βάγκνερ, ζητά εξηγήσεις από τους Διεθύνοντες Συμβούλους των εταρειών, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τι ακριβώς κάνουν για να αναχαιτίσουν τις συνεχιζόμενες παρεμβολές από Ρωσία, καθώς και το αν μπορούν να αποτρέψουν την κατάχρηση των κοινωνικών δικτύων τους. Και αυτό θα πρέπει να συμβεί σύμφωνα με τους γερουσιαστές πριν τις εκλογές του Κογκρέσου το 2018.

"Δεν πρόκειται για πρόβλημα που μπορούμε να κρύψουμε κάτω από το χαλί. Αν μη τι άλλο, συνεχώς αυξάνεται", δήλωσε ο Βάγκνερ, ο οποίος τόνισε πως δεν θα αρκεστεί στο να συνομιλήσει με υφισταμένους των επικεφαλής των εταιρειών. "Δε θέλουμε να ακούσουμε τίποτα από δικηγόρους. Οι ίδιοι οι CEOs είναι υποχρεωμένοι να δώσουν εξηγήσεις", συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι στον απόηχο του σκανδάλου εμπλοκής Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές το 2016, αρκετοί αξιωματούχοι των διαδικτυακών κολοσσών κλήθηκαν να απολογηθούν στην Επιτροπή Πληροφοριών και στη Δικαιοσύνη, αλλά κανένας CEO.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιποι γερουσιαστές, οι οποίοι κάνουν λόγο για ολοένα αυξανόμενα κρούσματα παρεμβατικής συμπεριφοράς από κακόβουλα στοιχεία. Οι ίδιοι δηλώνουν πως η εξάπλωση των fake nes (ψευδείς ειδήσεις) μετά από θανατηφόρα περιστατικά όπως πυροβολισμοί σε σχολεία κλπ δυσχεραίνουν την κατάσταση, και πως αποδεικνύουν πως οι εταιρείες κοινωνικών δικτύων δεν κάνουν αρκετά προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα αναγνωρισμένα από τις ίδιες.