Μετά το διακομματικό κύμα επικρίσεων στη Γερμανία σε βάρος του νέου υπουργού Εσωτερικών -και για χρόνια πρωθυπουργού της Βαυαρίας- Χορστ Ζέχοφερ για την θέση του πως το Ισλάμ και οι μουσουλμάνοι «δεν ανήκουν στην Γερμανία», και η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μπήκε στη συζήτηση -διαφωνόντας διαμετρικά με τον δικό της υπουργό. 

Ο Ζέχοφερ προέρχεται από το βαυαρικό CSU, το οποίο είναι το «αδελφό κόμμα» του CDU της Μέρκελ στο κρατίδιο της Βαυαρίας -λογίζονται, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ως ενιαίο κομματικό στρατόπεδο. Ωστόσο κατά της διάρκεια ειδικά της προσφυγικής κρίσης, ο Ζέχοφερ ήταν (από τη θέση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας) ο ηχηρότερος επικριτής της Μέρκελ για την στάση «ανοικτών πυλών» που είχε κρατήσει. 

Την Παρασκευή, ο Ζέχοφερ δήλωσε στην Bild πως «το Ισλάμ δεν ανήκει στην Γερμανία (…) όμως οι μουσουλμάνοι που ζουν εδώ προφανώς ανήκουν στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τις παραδόσεις και τα έθιμα της χώρας μας από ψεύτικο ενδιαφέρον για τους άλλους».

Η καγκελαρία αντέδρασε μερικές ώρες αργότερα: Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ, ανέφερε μεν ότι ο ιστορικός χαρακτήρας της Γερμανίας «είναι φυσικά χριστιανικός, είναι εβραϊκός», αλλά στο μεταξύ ζουν στην χώρα εκατομμύρια μουσουλμάνοι. «Σε ό,τι αφορά τις αξίες μας και το νομικό μας σύστημα, αποτελεί και αυτή η θρησκεία στο μεταξύ μέρος της Γερμανίας», τόνισε.

«Οι μουσουλμάνοι αυτοί ανήκουν στη Γερμανία, και εξίσου ανήκει στη Γερμανία και η θρησκεία τους, δηλαδή το Ισλάμ» είπε ξεκάθαρα στη συνέχεια η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, σε κοινές της δηλώσεις με τον Σουηδό πρωθυπουργό.  

Από τους πρώτους που αντέδρασαν στην τοποθέτηση του κ. Ζεεχόφερ ήταν η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τα θέματα ενσωμάτωσης Ανέτε Βίντμαν-Μάουτς (CDU), η οποία τόνισε μιλώντας στην «Rheinische Post» ότι «τέτοιες δηλώσεις δεν μας βοηθούν να προχωρήσουμε μπροστά, δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, ενώ το θέμα είναι να ασχοληθούμε με τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων στη Γερμανία και με την ενίσχυση της συνοχής». Η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στην Βαυαρία Νατάσα Κόχεν απέδωσε πάντως ψηφοθηρικό χαρακτήρα στην δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, καθώς, όπως είπε στο n-tv, «το κίνητρο είναι μάλλον να διεκδικήσουν τους ψηφοφόρους που πήγαν στην Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)», ενόψει των εκλογών στην Βαυαρία τον Οκτώβριο.