Μια πρωτότυπη ανάλυση έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την προκλητικότητα της χώρας του. Μιλώντας σε κοινό αποτελούμενο από κοινοτάρχες, είπε ότι Έλληνες και Κύπριοι είναι «κακοί γείτονες», κατά συνέπεια η χώρα του πρέπει να έχει όπλα. Αναφέρθηκε μάλιστα στην εισβολή του 1974 στην Κύπρο διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα.

«Το 1974 κατά την "ειρηνευτική επιχείρηση Κύπρου" με την "επιχείρηση αποσιώπησης" κατέστρεψαν ολόκληρο το σύστημα επικοινωνίας μας. Επικεφαλής αυτής της επιχείρησης ήταν οι δήθεν σύμμαχοί μας. Το κατέστρεψαν. Τι έγινε; Εμείς ιδρύσαμε την ASELSAN (Αμυντική Bιομηχανία Τουρκίας)» ανέφερε.

«Τώρα εμείς με την ASELSAN κάνουμε πολύ καλύτερο από εκείνο. Και δεν κάνουμε μόνο αυτό. Πλέον η ASELSAN έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία που συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτοί οι κακοί γείτονες μάς έκαναν να αποκτήσουμε περιουσία, μας έκαναν να αποκτήσουμε γνώση και να είμαστε σε θέση να παράξουμε» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Κατά τα άλλα, δήλωσε ενοχλημένος για το γεγονός ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε., ενισχύεται από την... Ε.Ε. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση στήριξε την Ελλάδα στην οικονομική κρίση. Τους έδωσαν 400 δισ. ευρώ. Όταν χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχουν προβλήματα, τους βοηθούν, φυσικά με ανταλλάγματα. Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα της γυρνάνε την πλάτη. Ακόμα και έτσι όμως, εμείς λέμε ότι θα κάνουμε θυσίες και θα τα καταφέρουμε μόνοι μας» είπε.

«Ξέχασε» βέβαια να αναφέρει ότι η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» για τη διάθεση 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία, για τους Σύρους πρόσφυγες. Είναι το δεύτερο οικονομικό πακέτο, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε γίνει μεταξύ της Ε.Ε. και της Άγκυρας, πριν από δύο χρόνια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως παράδειγμα, προκειμένου να επιτεθεί σε «στόχο» του. Πριν από λίγες ημέρες τα είχε βάλει με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, κάνοντας και πάλι αναφορά στη χώρα μας.