Το Βερολίνο βάζει τις τελευταίες πινελιές στο επόμενο κυβερνητικό του σχήμα, αλλά το ζήτημα του ποιος θα έπαιρνε το υπουργείο Εξωτερικών είχε γίνει αντικείμενο εσωτερικού πολέμου στους Σοσιαλδημοκράτες του SPD: Το κόμμα είχε κατοχυρώσει το υπουργείο στις διαπραγματεύσεις με Μέρκελ και το βαυαρικό CSU, αλλά το ζήτημα αν θα έμενε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (αποξενωμένος ωστόσο στο κόμμα του), θα ερχόταν ο Μάρτιν Σουλτς (ο οποίος ωστόσο είχε χρεωθεί μεγάλο μερίδιο της εκλογικής ήττας) ή κάποιος άλλος ήταν ανοικτό μέχρι τέλους. 

Την Πέμπτη, το SPD άφησε να διαρρεύσει σε αριθμό γερμανικών ΜΜΕ πως το ζήτημα τελικά έκλεισε. Νέος υπουργός Εξωτερικών θα γίνει ο Χάικο Μας -στην προηγούμενη κυβέρνηση είχε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επισήμως, η λίστα των υπουργών πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα από την Άνγκελα Μέρκελ και την αρχηγό (πλέον) του SPD Αντρέα Νάλες την Παρασκευή. 

Από την αρχή είχε κλείσει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς. 

Το υπουργείο Εξωτερικών θα είναι στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία καθοριστικότερο ακόμη και από το σύνηθες για το Βερολίνο: Πέραν των προκλήσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και διεθνώς, το Βερολίνο θα χρειαστεί να παίξει κεντρικό ρόλο μαζί με το Παρίσι στην αναμόρφωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης και της ΕΕ, την οποία προωθεί η γαλλική κυβέρνηση. 

Στο ζήτημα θα έχει προφανώς τον πρώτο ρόλο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά το νούμερο δύο στον φλέγοντα φάκελο θα είναι ο Χάικο Μας.