Σουρεαλιστικές συζητήσεις στην ιταλική δημόσια σφαίρα έχει προκαλέσει η αντίδραση του ποδοσφαιριστή Μάριο Μπαλοτέλι στην εκλογή του γερουσιαστή της ξενοφοβικής Λέγκας, Τόνι Ιουόμπι.

Ο Μπαλοτέλι, γιος μεταναστών από την Αφρική, είναι στα ιταλικά γήπεδα σύμβολο του αγώνα εναντίον του ρατσισμού -στο γήπεδο έχει ακούσει πλειστάκις συνθήματα εναντίον του για την καταγωγή του (του έχουν πετάξει μάλιστα μέχρι και μπανάνες την ώρα αγώνα). 

Ο Ιουόμπι, με καταγωγή από τη Νιγηρία, είναι ο πρώτος έγχρωμος γερουσιαστής στην Ιταλία μετά την κάλπη της Κυριακής -και εξελέγη με την Λέγκα, η οποία κατέβαινε με σλόγκαν «όχι στην εισβολή» (το οποίο είχε υιοθετήσει και ο 62χρονος Ιουόμπι στην εκστρατεία του). 

Ο νεαρός Μπαλοτέλι επέκρινε ως εξής τον γερουσιαστή Ιουόμπι για την δραστηριότητά του με την ξενοφοβική Λέγκα: «Ίσως είμαι εγώ τυφλός ή ίσως ακόμα δεν του έχουν πει ότι είναι μαύρος» έγραψε στο λογαριασμό του στο Instagram. «Ντροπή» προσέθεσε. 

Γρήγορα απάντησε ο ίδιος ο αρχηγός της Λέγκας, ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος και στο παρελθόν είχε στραφεί εναντίον του Μπαλοτέλι. 

«Ο Μπαλοτέλι δεν μου άρεσε ποτέ στο γήπεδο, και μου αρέσει ακόμη λιγότερο έξω από το γήπεδο» σχολίασε ο Σαλβίνι.

Σε κάπως διαφορετικούς τόνους η αντίδραση του ίδιου του Ιουόμπι: «Ο Μπαλοτέλι; Προτιμώ να τον αγνοώ αυτήν την στιγμή» σχολίασε, λέγοντας πως επιπλέον ο ίδιος υποστηρίζει δύο άλλες ομάδες (την Ίντερ και την Αταλάντα), και τον κάλεσε να «περιοριστεί» στα ποδοσφαιρικά.