Σε νέες προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος παραπέμπει στην τουρκική δικαιοσύνη, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνέλαβαν οι Τούρκοι στον Έβρο, ενώ παράλληλα προχώρησε σε μια επιθετική τοποθέτηση για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εξαπέλυσε δε, «βολές» εναντίον της Αθήνας, επειδή έθεσε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

«Η δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει. Είναι ένα σοβαρό διπλωματικό θέμα για να το μεταφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει γίνει συνήθεια το να μεταφέρουν οποιοδήποτε θέμα με την Τουρκία στην ΕΕ και να ζητούν τη στήριξή της», δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, σημειώνοντας «πάντως οι σχέσεις μας με την ΕΕ ούτε θα προχωρήσουν, ούτε θα υποχωρήσουν με τέτοιες ενέργειες».

 Ο κ. Γιλντιρίμ, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ζήτησε επίσης να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη τα δύο άτομα που έκαψαν την τουρκική σημεία σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής.

Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντικρίζονται θετικά ούτε από την Τουρκία ούτε από τους Τ/Κ, τονίζοντας ότι «οι προκλητικές ενέργειες θα αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη απάντηση».

«Όχι ο 6ος στόλος, ο 66ος στόλος να έρθει, εμάς τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει. Ας βγει, ας κοπιάσει, εμάς ούτε ο 6ος, ούτε ο 66ος στόλος, τίποτα δεν μπορεί να μας γονατίσει. Αυτό να μην το ξεχνάει κανείς. Αυτός ο λαός όταν ορθώνει το ανάστημά του, και το έχει κάνει ήδη, όταν λοιπόν το κάνει, καμία δύναμη, ούτε και παγκόσμια δεν μπορεί να τον λυγίσει. Και το λέω ως κομμάτι του τουρκικού λαού και ως κομμάτι του ισλαμικού έθνους», είπε ο Γιλντρίμ.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την κόντρα που ξέσπασε μετά την επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ στον Προκόπη Παυλόπουλο, την οποία δεν άφησε αναπάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας την Νίσυρο για την Επέτειο Ενωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα, ο Πρωθυπυοργός της Τουρκίας υποστήριξε «εμείς έχουμε πει ένα πράγμα εξαρχής… Η θάλασσα του Αιγαίου, ας γίνει μία θάλασσα φιλίας, ας αναπτύξουμε τη φιλία μας με τους γείτονές μας και με τους αδελφούς μας, να μειωθεί η έχθρα και να αυξηθεί η φιλία. Οι προκλήσεις δεν συμβάλλουν προς αυτή την σκέψη και αυτή την πολιτική μας».