Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αγνοεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αφρίν, στη βόρεια Συρία, επειδή έχει επικεντρωθεί στην εφαρμογή της εκεχειρίας στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Ανατολικής Γούτας, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Η βούληση για εκεχειρία είναι για όλους, για όλη τη Συρία. Πρέπει να το πούμε αυτό επειδή θα κινητοποιηθούμε όλοι τις επόμενες ημέρες για το ζήτημα της Ανατολικής Γούτας, όμως η εκεχειρία ισχύει για όλους, συμπεριλαμβανομένου και του Αφρίν» είπε ο υπουργός μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου.

Ο υπουργός επισήμανε ότι οι γαλλικές Αρχές το έχουν δηλώσει πολλές φορές σε Τούρκους αξιωματούχους και έχουν συμβουλεύσει την Άγκυρα «να βάλει ένα τέλος» στις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων της Συρίας στο Αφρίν.

Κούρδισσες ακτιβίστριες βρέθηκαν σήμερα στο γαλλικό κοινοβούλιο, όπου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ζητώντας από τη Γαλλία να στείλει μια αντιπροσωπεία Γάλλων βουλευτών στον θύλακα του Αφρίν.

«Ο καιρός είναι πολύ κρίσιμος. Απευθύνουμε κατεπείγουσα έκκληση σε όλους τους Γάλλους βουλευτές να οργανώσουν μια αντιπροσωπεία παρατηρητών για να πάνε στο Αφρίν» είπε η Νουρσέλ Κιλίτς, η υπεύθυνη του κινήματων των Κουρδισσών στην Ευρώπη. Το κίνημα αυτό έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία αλληλεγγύης μέσω του διαδικτύου με αίτημα «να σταματήσει η επίθεση του τουρκικού στρατού».

Η Ελσά Φοσιγιόν, του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, εκτίμησε ότι η Γαλλία «πρέπει να υψώσει τη φωνή της» επειδή, όπως είπε, «έχει ηθική υποχρέωση» απέναντι σε εκείνους που «ήταν οι καλύτεροι φίλοι μας ενάντια στην ISIS» .

«Όλοι μας είδαμε τις εικόνες των Κουρδισσών που πολεμούσαν εναντίον των τζιχαντιστών και υπερασπίζονταν μια κοινωνία στην οποία οι γυναίκες υψώνουν παράστημα» είπε από την πλευρά της η βουλευτής Μαρί-Ζορζ Μπουφέ.

Στις 20 Ιανουαρίου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορική και χερσαία επίθεση για να εκδιώξουν από το Αφρίν τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κουρδική πολιτοφυλακή που θεωρείται από την Άγκυρα «τρομοκρατική» οργάνωση και απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Περισσότεροι από 170 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και 29 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις αυτές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν και η Τουρκία αρνείται ότι στοχοθετεί πολίτες.