Συνεχίζει το κρυφτούλι με τη Μαδρίτη ο «εξόριστος» πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν. Η Καταλονία παραμένει χωρίς κυβέρνηση, ο επιχειρηματικός κόσμος διαμαρτύρεται, και εκείνος αποφάσισε να παραιτηθεί μεν από τη διεκδίκηση της προεδρίας, αλλά πρότεινε για νέο πρόεδρο ένα πρόσωπο που επίσης είναι αδύνατο να αναλάβει, δεδομένου ότι είναι υπόδικος.

Τις προθέσεις του ανακοίνωσε ο Πουτζδεμόν στη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισης από τις Βρυξέλλες, όπου παραμένει, αφού σε περίπτωση που επιστρέψει στην Ισπανία θα συλληφθεί. Είπε ότι παραιτείται μεν από την υποψηφιότητα, αλλά παραμένει στα πράγματα. Στόχος του είναι να διατηρείται ζωντανό το προσωπικό του όνειρο για τη «Δημοκρατία της Καταλονίας» με μια μορφή εξόριστου συμβουλίου.

Το αρχικό σχέδιο που ο ίδιος ήθελε να θέσει σε εφαρμογή ήταν να αναλάβει εκ νέου πρόεδρος μέσω... τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε δυνατό να συμβεί, καθώς για την ανάδειξη του νέου προέδρου απαιτείται η φυσική του παρουσία στη Βουλή της Καταλονίας και όχι τηλεδιάσκεψη.

Πάντως, η Μαδρίτη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτός για την προεδρία οποιοσδήποτε έχει ακόμα εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι με την εφαρμογή του άρθρου 155 του συντάγματος, η ισπανική κυβέρνηση διοικεί την Καταλονία και εξακολουθεί να τη διοικεί έως ότου συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση.

Τα κόμματα που τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας έχασαν μεν έδαφος στις εκλογές του Δεκεμβρίου, έχασαν ακόμα και την πρώτη θέση, αλλά αθροιστικά ελέγχουν την πλειοψηφία των εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να εκλέξουν νέο πρόεδρο. Αρκεί ο νέος πρόεδρος να είναι «παρών». Και σύμφωνα με τη Μαδρίτη, με καθαρό ποινικό μητρώο.