Η Ρωσία ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου -από τις οποίες ελάχιστοι πιστεύουν πως υπάρχει έστω και πιθανότητα να μην επανεκλεγεί o Βλαντιμίρ Πούτιν- και η ρωσική κρατική τηλεόραση πρόκειται να προβάλει (σε τέσσερα κομμάτια) το ντοκιμαντέρ του Όλιβερ Στόουν για τον ρώσο πρόεδρο. 

Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται: Καταγγέλλει πως η προβολή σε αυτήν την συγκυρία συνιστά ουσιαστικά αθέμιτη «διαφήμιση» του Πούτιν. 

Το ντοκιμαντέρ του αμερικανού σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν δεν είχε τύχει, διεθνώς, πολύ θετικής υποδοχής: Για αρκετούς, ο Στόουν έκανε λιγότερο ένα ντοκιμαντέρ και περισσότερο (έστω και άθελά του) μία αγιογραφία του Πούτιν. Το μεγαλύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ αποτελείται από συνεντεύξεις που έδωσε ο Πούτιν στον ίδιο τον Στόουν -για τους επικριτές, οι ερωτήσεις του Στόουν ήταν ηπιότατες και έδιναν απλώς «πάσα» στον ρώσο πρόεδρο. 

Σε κάθε περίτπωση, όσον αφορά την επικείμενη προβολή του ντοκιμαντέρ στο πρώτο κανάλι της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης ελάχιστες εβδομάδες πριν την κάλπη, η αρχηγός του αντιπολιτευόμενου «Γιάμπλακο» Αιμιλία Σλαμπουνόβα, ζήτησε από τη Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να αποτρέψει την προβολή του ντοκιμαντέρ.

Δεν αποκλείεται μάλιστα όπως γράφει η εφημερίδα Vedomosti να υπάρξουν και από άλλους υποψήφιους παρόμοιες διαμαρτυρίες.

«Παρακολουθούμε με προσοχή τις εκπομπές και εάν διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν ενδείξεις μια προπαγάνδισης θέσεων που είναι έκνομες, θα διαμαρτυρηθούμε οπωσδήποτε στην Κεντρική εκλογική επιτροπή» δηλώνει ο αρμόδιος του προεκλογικού επιτελείου της Ξένιας Σαμπτσάκ, Τιμούρ Βαλέγιεφ.

«Όταν στις ειδήσεις καθημερινά παίζονται 25 θέματα για την δραστηριότητα του Πούτιν, κάτι που έστω θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εντάσσεται στην τρέχουσα δραστηριότητα του λόγω της θέσης που κατέχει, η προβολή του ντοκιμαντέρ θέτει σε άνιση θέση τους υπόλοιπους υποψηφίους», λέει ο Ίγκορ Λέμπεντεφ από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι. Ωστόσο ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμία διαμαρτυρία γιατί θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι χάσιμο χρόνου.

Κατά την άποψη του εκπρόσωπου τύπου του προεκλογικού επιτελείου του Πούτιν, Αντρέι Κοντρασόφ, το ντοκιμαντέρ του Στόουν δεν συνιστά προπαγάνδιση θέσεων καθώς δεν καλεί τον θεατή να ψηφίσει υπέρ ή κατά κάποιου υποψηφίου, δεν αναφέρεται στις πιθανές επιπτώσεις από την εκλογή του ή την μη εκλογή του, και μάλιστα το ντοκιμαντέρ δεν περιέχει ούτε την λέξη «υποψήφιος», αλλά έχει ως θέμα τον νυν πρόεδρο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, επεσήμανε ότι τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν τον συμβουλεύονται για το τι θα προβάλλουν στο πρόγραμμα τους και είναι απολύτως ελεύθερα όσον αφορά στις επιλογές τους.

Ο Αντρέι Μπούζιν, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής θεωρεί ότι η απάντηση στο ερώτημα, αν η ταινία του Όλιβερ Στόουν συνιστά προπαγάνδιση θέσεων, θα είναι πάντα υποκειμενική. Κι αυτό γιατί η κλασσική συνταγή ενός συμβούλου δημοσίων σχέσεων λέει, ότι τον υποψήφιο τον εξυπηρετούν τα πάντα εκτός φυσικά από την νεκρολογία. Ο ίδιος πάντως πιστεύει ότι το ζήτημα του άνισου ανταγωνισμού των υποψηφίων στα ΜΜΕ δεν μπορεί γενικά να αντιμετωπισθεί όσο τα ΜΜΕ έχουν διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες.