«Το όνομα μιας χώρας θα πρέπει να καθορίζεται από την ίδια. Είναι λάθος το όνομά της να καθορίζεται από μια άλλη χώρα» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στις κοινές δηλώσεις του με τον ομόλογο του, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την Άγκυρα κι είχε συναντήσεις με την τουρκική  πολιτική ηγεσία.

«Η βαθύτερη ευχή μας είναι να δούμε το ζήτημα αυτό (σ.σ. του ονόματος) με την Ελλάδα να λύνεται με φιλικό τρόπο», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε την τουρκική θέση υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ, «η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Μακεδονία με την συνταγματική της ονομασία και έστειλε πρέσβη». Κατά συνέπεια, συνέχισε, «θα συνεχιστεί και στο εξής η στήριξή μας για την ενσωμάτωσή της στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα στηρίζουμε και την ένταξή της στην ΕΕ. Αν και εμείς δεν είμαστε μέλη ελπίζω να μην έχουν και την "Μακεδονία" να περιμένει, όπως εμάς.»

Ο Γιλντιρίμ τόνισε επίσης την ανάγκη διευθέτησης όλων των θεμάτων μεταξύ των γειτονικών χωρών με διάλογο. «Με τη γείτονά μας την Ελλάδα υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Εμείς πάντα προτάσσουμε τη λύση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν. Εμείς προτιμάμε την οδό του διαλόγου», δήλωσε.

Μετά τις κοινές δηλώσεις, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έγινε δεκτός - κεκλεισμένων των θυρών - από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.