Η Βόρεια Κορέα παραβίασε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αποκομίζοντας περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια το 2017 από παράνομες εξαγωγές προϊόντων, σύμφωνα με μια εμπιστευτική έκθεση ανεξάρτητων παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι κατηγόρησαν επίσης την Πιονγιάνγκ ότι εφοδιάζει με όπλα τη Συρία και τη Μιανμάρ.

Το πόρισμα της επιτροπής παρακολούθησης των κυρώσεων του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η Βόρεια Κορέα έστειλε άνθρακα σε λιμάνια, ανάμεσά τους στη Ρωσία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα στα οποία εμφανιζόντουσαν χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα ως χώρες προέλευσης του άνθρακα, αντί η Βόρεια Κορέα.

Από το 2006 το 15μελές Σ.Α. έχει εντείνει τις κυρώσεις εις βάρος του απομονωμένου κράτους σε μια προσπάθεια να «πνίξει» οικονομικά την Πιονγιάνγκ για να περιορίσει το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα. Ανάμεσα στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί είναι η απαγόρευση εξαγωγών άνθρακα, σιδήρου, μόλυβδου, υφασμάτων και θαλασσινών καθώς και η επιβολή ανώτατου ορίου σε εισαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

«Η DPRK (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας) καταπατά ήδη τα πιο πρόσφατα ψηφίσματα εκμεταλλευόμενη παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού πετρελαίου, με συνεργούς ξένους υπηκόους, υπεράκτιες εταιρείες και το διεθνές τραπεζικό σύστημα», ανέφεραν οι παρατηρητές στο πόρισμα των 213 σελίδων.

Οι παρατηρητές διερεύνησαν επίσης την εν εξελίξει συνεργασία μεταξύ Βόρειας Κορέας και Συρίας και Μιανμάρ σε βαλλιστικούς πυραύλους, όπως την παράνομη αποστολή περισσότερων από 40 φορτίων μεταξύ 2012 και 2017 στο κέντρο ερευνών και επιστημονικής μελέτης της Συρίας, που επιτηρεί το πρόγραμμα χημικών όπλων της χώρας.

Η έρευνα παρουσίασε «περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία του εμπάργκο όπλων και άλλων παραβιάσεων, όπως μέσω της μεταφοράς αντικειμένων που χρησιμοποιούνται σε προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και χημικών όπλων», σημειώνεται στο πόρισμα.

Παράλληλα αναφέρεται ότι μια χώρα, που δεν κατονομάζεται, ανέφερε ότι είχε αποδείξεις ότι η Μιανμάρ έλαβε συστήματα βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, μαζί με συμβατικά όπλα, όπως πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων και πυραύλους εδάφους-αέρος.