«Κάναμε μεγάλα βήματα προς τα μπρος, αλλά διαπιστώσαμε επίσης ότι υπάρχουν θέματα στα οποία αποκλίνουμε», δήλωσε ο γ.γ. του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, μετά τις διαπραγματεύσεις με το CDU και το CSU, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

«Εργαστήκαμε σκληρά, εξακολουθεί όμως να υπάρχει ένα δύσκολο κομμάτι δρόμου για να διανύσουν οι διαπραγματευτές», παραδέχτηκε από την πλευρά του ο μεταβατικός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μεγάλου κυβερνητικού σχηματισμού στη Γερμανία πλησιάζουν στην τελική ευθεία, εκτιμά το «Spiegel» έπειτα από τις συζητήσεις της Παρασκευής, καθώς τα 91 μέλη του λεγόμενου μεγάλου γύρου των διαπραγματεύσεων συμφώνησαν σε ορισμένα βασικά θέματα.

Ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ χαιρέτησε τη συμφωνία για τον νόμο περί υποδοχής καταρτισμένων αλλοδαπών επαγγελματιών. «Συμφωνήσαμε σε βασικά σημεία και έτσι θα καταστεί δυνατή (σ.σ. η απασχόλησή τους στη Γερμανία) την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο (σ.σ υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρειάζεται π.χ. έως και 200.000 νοσηλευτές). Εκπληρώθηκαν πλήρως οι προσδοκίες μας», δήλωσε σύμφωνα με το ARD.

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, ανέφερε ότι το SPD δεν έχει αποδεχτεί ανώτατο όριο. Ο Αντρέας Σόιερ, γενικός γραμματέας του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας, ερωτηθείς για το θέμα, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό».

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θέλουν να έχουν ολοκληρωθεί έως την Κυριακή οι διαπραγματεύσεις, αλλά έχει προβλεφθεί και η πιθανότητα να παραταθούν έως την Τρίτη, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία και σε άλλα ζητήματα που δεν θεωρούνται ιδιαίτερα εύκολα, όπως το θέμα των ενοικίων, της κατοικίας και το εργατικό δίκαιο.

Ο Γιόακιμ Χέρμαν, υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, παραδέχτηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με το SPD είναι πιο δύσκολες από εκείνες πριν από μία τετραετία. «Πριν από τέσσερα χρόνια ήθελαν όλοι τον συνασπισμό. Τώρα αντικατοπτρίζεται η διάθεση κατά του συνασπισμού η οποία υπάρχει σε μέρος του SPD, ακόμα και σε ορισμένους σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, οι ουσιαστικές αποκλίσεις σε ορισμένα θέματα είναι πραγματικά μεγάλες», δήλωσε στη «Rheinischen Post».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ