Μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στην πΓΔΜ, οι ευρωβουλευτές αισθάνονται ενθαρρυμένοι από την κατάσταση στη χώρα και καλούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εργαστούν από κοινού και να αδράξουν αυτήν την ιστορική στιγμή.

Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς η Επιτροπή θα παρουσιάσει το Έγγραφο της Στρατηγικής για την περιοχή την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο και το ετήσιο πακέτο διεύρυνσης τον Απρίλιο. Παράλληλα θα διεξαχθεί στη Σόφια τον Μάιο η σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, σε υψηλό επίπεδο, ενώ οι προεδρίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δίνουν προτεραιότητα στην περιοχή.

Ο αντιπρόεδρος της S&D Βίκτορ Μποστινάρου δήλωσε: «Πρόκειται για μια περίοδο-κλειδί για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και πιστεύω ότι η πΓΔΜ μπορεί να τα καταφέρει. Για να γίνει αυτό η χώρα χρειάζεται την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιταχυνθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η S&D στηρίζει θερμά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για ρήξη με τα παλαιά πολιτικά πρότυπα και για να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση, καθώς και την ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα».

Από την πλευρά της η Τάνια Φάγιον, επίσης αντιπρόεδρος της Ομάδας της S&D, πρόσθεσε: «Χαιρετίζουμε την εποικοδομητική προσέγγιση της κυβέρνησης στο ζήτημα του ονόματος της χώρας και γενικά προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, των σχέσεων καλής γειτονίας και την ένταξης στην ΕΕ. Καλούμε, επίσης, την αντιπολίτευση να δεσμευτεί πλήρως στη διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού και να εργαστεί με την κυβέρνηση για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα. Ενθαρρύνω την κυβέρνηση της πΓΔΜ να αδράξει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για τη διεύρυνση και να συνεχίσει την πορεία της ως μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας στην περιοχή». Επίσης, ο Τονίνο Πίκουλα, εκπρόσωπος της S&D για την πΓΔΜ, είπε: «Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να εργαστούν μαζί για να επιταχύνουν την επίτευξη των μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων και να συνεχίσουν να τηρούν τη συμφωνία του Πρζίνο για να επιτύχουν μια θετική πρόταση από την Επιτροπή και την πολιτική υποστήριξη του Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στη φετινή έκθεση για τη χώρα».

Σημειώνεται ότι η S&D είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 189 μέλη από 28 χώρες