Σε ανοιχτή σύγκρουση προχωρούν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με τα δικαιώματα εργασίας ευρωπαίων πολιτών που θα ζητήσουν δουλειά στη «Γηραιά Αλβιόνα» μετά το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit της επόμενης χρονιάς ίσως χάσουν κάποια δικαιώματα, καθώς ο περιορισμός της μετανάστευσης ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit το 2016.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφέρει στη Βρετανία ένα μεταβατικό καθεστώς έως τα τέλη του 2020 μετά το Brexit, ζητώντας τα τρία εκατομμύρια πολίτες της, να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα έως το τέλος αυτής της περιόδου.
Αυτό όμως φαίνεται πως θα ισχύσει μόνο για όσους ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, πριν την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη και όχι για όσους αποφασίσουν να πάνε μετά.

«Οι άνθρωποι που είχαν έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ήμασταν μέλος της ΕΕ είχαν δημιουργήσει συγκεκριμένες προσδοκίες – έκαναν μια επιλογή ζωής και δημιούργησαν μια συγκεκριμένη προσδοκία. Ξεκαθαρίζω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών των ανθρώπων που ήρθαν πριν από την αποχώρησή μας και αυτών που θα έρθουν όταν θα γνωρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ», τόνισε η Μέι σε δηλώσεις της από τη Κίνα.

Από τη πλευρά του, ο Φίλιπ Λάμπερτς, ευρωβουλευτής που ασχολείται με το Brexit, δήλωσε στο Reuters πως η σύγκρουση σχετικά με το θέμα, είναι κοντά…

«Τα δικαιώματα των πολιτών θα είναι ένα διαπραγματευτικό σημείο και θέλουμε να εμμείνουμε σταθερά σε αυτό ότι οι νέες προβλέψεις θα τεθούν σε ισχύ μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου», είπε.