Η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ για την Κατάσταση του Έθνους τα είχε όλα: περηφάνεια για τις ΗΠΑ και τις οικονομικές επιδόσεις, μηνύματα στους παραδοσιακούς εχθρούς της Ουάσινγκτον, αλλά και σημαντικές αλλαγές στην πολιτική του προκατόχου του. Τα βλέμματα κέρδισε και η Μελάνια Τραμπ που παρακολουθούσε -όπως συνηθίζεται- την ομιλία του συζύγου της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να ζήσει η χώρα και πάλι το αμερικανικό όνειρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επί των ημερών του δημιουργήθηκαν 2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Έτεινε χείρα φιλίας στους Δημοκρατικούς για συνεργασία στο Κογκρέσο, αν και δύσκολα θα βρει ανταπόκριση: οι προτάσεις του για το Μεταναστευτικό, αλλά και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης -το γνωστό Obamacare- έχουν εξαγριώσει το κόμμα.

Εκεί που ήταν απόλυτα ξεκάθαρος ήταν στο θέμα του Γκουαντάναμο: δεν πρόκειται να κλείσει, όπως είχε δεσμευτεί ο προκάτοχός του. Αυστηρά ήταν τα μηνύματά του έναντι των παραδοσιακών εχθρών των ΗΠΑ, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Πάντως για την Πιονγιάνγκ άλλαξε τη ρητορική του: «Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την απειλή» είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα θα λυθεί με διάλογο. Παλαιότερα είχε επαναλάβει ότι η υπομονή τελείωσε.

Για το Ισλαμικό Κράτος ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας για την πλήρη ήττα του συνεχίζεται, χαιρετίζοντας πάντως το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των εδαφών που κατείχε σε Ιράκ και Συρία χάθηκαν για τους τζιχαντιστές.

Απειλή για τις αμερικανικές αξίες, αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα, χαρακτήρισε την Κίνα και τη Ρωσία. Ζήτησε μάλιστα από το Κογκρέσο να αυξήσει τις πιστώσεις για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.