Χωρίς «ουσιαστική σύγκλιση απόψεων» στο ζήτημα του προσφυγικού πέρασαν οι πρώτες ημέρες των διαπραγματεύσεων στη Γερμανία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες από όλα τα κομματικά στρατόπεδα. Δυσκολίες υπήρξαν επίσης και σε ορισμένες πτυχές του φακέλου για την υγεία και την περίθαλψη. 

Όλες οι πλευρές ωστόσο υπογράμμισαν τη Δευτέρα πως παραμένει η «διάθεση συμβιβασμού». Ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Πέτερ Άλτμαϊερ μίλησε για «πολύ έντονες συνομιλίες». 

Τα δύο μεγάλα στρατόπεδα έχουν προσέλθει, μετά τις διερευνητικές συνομιλίες, στο «κανονικό» τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συγκυβέρνηση με τρία («συν ένα») θέματα να χρειάζονται την περισσότερη δουλειά για σύγκλιση: Τα εργασιακά, την υγεία και το προσφυγικό, πλέον του ζητήματος της Ευρώπης (όπου, ωστόσο, επειδή οι συσχετισμοί και τα δεδομένα ξεπερνούν το Βερολίνο, η συζήτηση γίνεται σε διαφορετικές διαστάσεις). 

Το συγκεκριμένο ζήτημα στο οποίο δεν υπήρξε πρόοδος είναι το πλαίσιο που θα καθορίζει τη δυνατότητα προσφύγων ή μεταναστών με «μειωμένο καθεστώς προστασίας» να φέρνουν συγγενείς τους στη Γερμανία. Το SPD θέλει να προβλεφθεί ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις πλαίσιο που θα αφήνει περιθώριο στις διοικητικές αρχές να αποφασίζουν ad hoc για κάθε αίτηση, καθώς τέτοιες περιπτώσεις είναι συνήθως από μόνες τους πολύ προβληματικές - το βαυαρικό CSU από την πλευρά του αναφέρεται πως εξέφρασε την εντονότερη αντίδραση.