Παρά τις προειδοποιήσεις της Μαδρίτης ότι θα συλληφθεί μόλις πατήσει το πόδι του στην Ισπανία, ο Πρόεδρος της Βουλής της Καταλονίας Ροτζέρ Τορέντ ανακοίνωσε ότι στις 30 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Καταλονίας. Μοναδικός υποψήφιος εξακολουθεί να είναι ο φυγόδικος Κάρλες Πουτζδεμόν.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό με ποια διαδικασία θα γίνει η υποτιθέμενη ορκωμοσία του Πουτζδεμόν, δεδομένου ότι απαιτείται φυσική παρουσία στη Βουλή. Από το κόμμα της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC) εμμένουν ότι δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος, χωρίς όμως να δίνουν περισσότερες διευκρινίσεις για το πώς θα γίνει η διαδικασία. «Ο Πουτζδεμόν δεν έχει ποτέ απορρίψει το ενδεχόμενο να επιστρέψει» δηλώνει ο εκπρόσωπος του κόμματος, Σέρτζι Σαμπριά.

Υπάρχουν, πάντως, και άλλα προβλήματα που καλείται να λύσει η νέα Βουλή προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας: θα επιτραπεί στους εκλεγέντες βουλευτές που βρίσκονται στις Βρυξέλλες να ψηφίσουν εξαποστάσεως; Ο ίδιος ο Πουτζδεμόν προκάλεσε αίσθηση με τη δήλωσή του να μην ψηφίσει με τον τρόπο αυτό, αν και μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταθέσει νέο αίτημα.

Επιπλέον, η Βουλή πρέπει να αποφασίσει αν θα επιτραπεί η... τηλεδιάσκεψη για την ομιλία του Πουτζδεμόν, αν και το νομικό τμήμα έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Καταλονία (Ciudadanos, Σοσιαλιστές, Λαϊκό Κόμμα και Podemos) αντιδρούν στα σχέδια για την ορκωμοσία Πουτζεδόν, ενώ η Μαδρίτη αναμένεται να στείλει στο Συνταγματικό Δικαστήριο και αυτό το ζήτημα, προκειμένου να μπλοκάρει την ορκωμοσία Πουτζδεμόν στην προεδρία της Καταλονίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2017 πρώτο κόμμα ήρθαν οι Ciudadanos, ωστόσο, συνολικά τα κόμματα που δεν στήριξαν τη διαδικασία της ανεξαρτησίας απέτυχαν να πάρουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο: 65 έδρες (επί συνόλου 135), έναντι 70 εδρών των τριών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της απόσχισης. 

Πάντως, στα κοινωνικά δίκτυα έχουν ήδη κυκλοφορήσει χιουμοριστικά βίντεο και εικόνες με τρόπους που θα μπορούσε να γίνει η ορκωμοσία και ομιλία του Πουτζδεμόν. Στην εικόνα κάτω, ο φυγόδικος πρόεδρος μιλά με τη βοήθεια του R2D2 από τον Πόλεμο των Άστρων: