Ο Κάρλες Πουτζδεμόν έχει κάθε δικαίωμα να εκλεγεί νέος πρόεδρος και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου που θα τον ανακηρύξει στο πόστο, δήλωσε ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Ρότζερ Τόρεντ, σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντησή του με τον καθαιρεθέντα πρόεδρο της Καταλονίας.

Ο Πουτζδεμόν διέφυγε στις Βρυξέλλες αμέσως μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στο τέλος του Οκτωβρίου και εάν επιστρέψει στην Ισπανία κινδυνεύει να συλληφθεί και να προφυλακισθεί κατηγορούμενος για «εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν ξανακέρδισε την έδρα του στο καταλανικό κοινοβούλιο κατά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που προκηρύχθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, με την ελπίδα ότι θα επικρατήσουν οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, δίνοντας λύση στην πολιτική κρίση.

Ωστόσο, οι αυτονομιστικές δυνάμεις εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του νέου καταλανικού κοινοβουλίου και ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία της νέας καταλανικής κυβέρνησης.

Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι μπορεί να διοικεί τις υποθέσεις της αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας από τις Βρυξέλλες μέσω ζωντανής σύνδεσης με βίντεο. Ωστόσο, η νομική υπηρεσία του κοινοβουλίου στη Βαρκελώνη αποφάνθηκε ότι αυτό είναι παράνομο, ενώ ο Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι θα παρεμποδίσει της άσκηση καταλανικής «τηλεπροεδρίας» προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Παρέμβαση Φελίπε μέσω Νταβός

Εν τω μεταξύ, ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας, κατά την ομιλία του στο φόρουμ του Νταβός περιέγραψε τα γεγονότα της Καταλονίας ως «απόπειρα ανατροπής των θεμελιωδών κανόνων και των αξιών» του ισπανικού συντάγματος και είπε, με νόημα, πως « οι πολιτικές διαφωνίες και οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται σύμφωνα με τους δημοκρατικούς κανόνες και τις αξίες του συντάγματός μας».

«Οι Ισπανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ευημερία και η πρόοδος του λαού μας κατά τον 21ο αιώνα δεν θα εξαφαλισθούν με την μοναξιά, την απομόνωση ή τη διαίρεση», κατέληξε.

Στην ομιλία του ο Φελίπε επιχείρησε να επανορθώσει την εικόνα της χώρας του μετά την αυτονομιστική κρίση, δίνοντας βαρύτητα στην πολύ δυνάμικη ανάκαμψη της οικονομίας της και στο ότι ήταν, το 2017, παρά τα γεγονότα, ο δεύτερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως. 

«Επιτρέψτε μου μία δόση εθνικής υπερηφάνειας...Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η Ισπανία είναι μία μεγάλη χώρα;», δήλωσε.