Μία από τις σημαντικότερες Αμερικανίδες λογοτέχνιδες άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 88 ετών. Ο λόγος για την Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, συγγραφέα έργων επιστημονικής φαντασίας, η οποία είχε δημοσιεύσει συλλογές διηγημάτων, ποίηση και παιδική λογοτεχνία. Τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας ήταν αυτά που την έκαναν διάσημη ωστόσο, και πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.

Συνολικά έγραψε είκοσι μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων η σειρά «Έπος της Γαιοθάλασσας», που άρχισε να δημοσιεύεται στα τέλη της δεκαετίας του ’60, στην οποία ένας μαθητευόμενος μάγος μάχεται εναντίον των δυνάμεων του κακού, «γεννώντας» ουσιαστικά την ιδέα του Χάρι Πότερ.

Γεννημένη στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας την 21η Οκτωβρίου 1929, η Λε Γκεν ενδιαφέρθηκε πολύ νωρίς για την επιστημονική φαντασία, αλλά αποφάσισε να πάψει να ασχολείται στην εφηβεία της, αφού θεώρησε το είδος υπερβολικά ανδροκρατούμενο και γεμάτο στερεότυπα.

Σπούδασε ανθρωπολογία, όπως και ο πατέρας της Άλφρεντ Λούις Κρούμπερ, εθνολόγος γνωστός για τη δουλειά του όσον αφορά τους Αμερινδιάνους. Μετά τις σπουδές της στο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, και στο Παρίσι, όπου θα συναντούσε τον σύζυγό της, τον Γάλλο ιστορικό Σαρλ Λε Γκεν, άρχισε να ασχολείται πιο συστηματικά με τη συγγραφή.

Αποφάσισε να επιστρέψει στο είδος της επιστημονικής φαντασίας και στα τέλη της δεκαετίας του 1960 δημοσιεύτηκε το βιβλίο της «Το αριστερό χέρι του σκότους», που έγινε πολύ γρήγορα κλασικό μεταξύ των οπαδών του λογοτεχνικού αυτού είδους και άνοιξε την πόρτα για να γνωρίσει τεράστια επιτυχία, με τη συνέχεια στο έργο της να είναι εξίσου εντυπωσιακή.