Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μήνες για να καταφέρει η Γερμανία να προχωρήσει μπροστά για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις για συνασπισμό κυβέρνησης, μετά από τις εκλογές που έγιναν στο κόμμα του SPD για το αν είναι σύμφωνοι ή όχι με αυτό.

Εκεί ο Σουλτς πέτυχε μεν τον στόχο του, και το κόμμα τού έδωσε το «πράσινο φως» να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, όμως το SPD βγήκε επί της ουσίας χαμένο καθώς έχει χωριστεί στα δύο σχετικά με το θέμα αυτό.

Συνολικά, υπέρ των διαπραγματεύσεων τάχθηκαν 362 μέλη του κόμματος και 279 εναντίον, με τα γερμανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για βαριά ήττα του Σουλτς εντός του κόμματός του.

Περίμενε περισσότερες ψήφους από το 56,4% που τον στήριξε, με τον ίδιο να δηλώνει «ανακουφισμένος» και πλέον να ετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο, την ώρα που ο οργανισμός νεολαίας του κόμματος συνεχίζει να κρατά αρνητική στάση, τονίζοντας πως θα συνεχίσει τον αγώνα κατά των διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα, ο Σουλτς στην ομιλία του προσπάθησε να καλύψει την αλλαγή της στάσης του στο θέμα των διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως πρέπει να γίνουν ενέργειες που θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής του κόσμου στη Γερμανία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, και αυτό θα ήταν το κυρίαρχο θέμα στο οποίο θα ζητήσουν από τη Μέρκελ να συμφωνήσει, ώστε να πραγματοποιηθεί ο συνασπισμός.

Χρησιμοποίησε μάλιστα και ένα μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του, λέγοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «ποντάρει» σε αυτήν τη συνεργασία που μπορεί «να φέρει ελπίδες και στην Ελλάδα για απασχόληση και εργασία».

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κόμμα του SPD άφησε ικανοποιημένη και τη Μέρκελ, που περιμένει πλέον να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.