Τις τελευταίες ώρες μόνο ένα ζήτημα απασχολεί την αμερικανική κοινή γνώμη: είναι καλά στην σωματική και ψυχική υγεία του ο Ντόναλντ Τραμπ;

Ο 45oς πρόεδρος των ΗΠΑ υποβλήθηκε στις πρώτες του ιατρικές εξετάσεις από τη στιγμή που εξελέγη, ωστόσο, τα αποτελέσματα του τσεκ-απ έχουν πυροδοτήσει μία μεγάλη συζήτηση για το αν η υγεία του Τραμπ κινδυνεύει σοβαρά και ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να «κρύψει» το πρόβλημα.

Ο γιατρός που επιλέχθηκε από τον Λευκό Οίκο να κάνει τις εξετάσεις, ο Ρόνι Τζάκσον, βομβαρδίστηκε από ερωτήσεις δημοσιογράφων στο briefing σχετικά με την υγεία του Τραμπ. Ωστόσο, αρκέστηκε σε γενικόλογες απαντήσεις, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι η υγεία του Τραμπ είναι «άριστη» και «τέλεια». Παρ' όλα αυτά, πολλοί γιατροί -που δεν συνεργάζονται με τον Λευκό Οίκο- κρούουν τον κώδωνα σχετικά με την υγεία του Τραμπ, προειδοποιώντας ότι αυτή δεν είναι επ' ουδενί «άριστη» ή «τέλεια».

Κίνδυνος καρδιακού τα επόμενα χρόνια

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι 71 ετών. Πρόκειται για τον γηραιότερο πρόεδρο των ΗΠΑ τη στιγμή της εκλογής του, ενώ είναι και ο πιο παχύς, ζυγίζοντας 108,6 κιλά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Την ίδια στιγμή, η χοληστερόλη του βρίσκεται στα ύψη, παρόλο που παίρνει φάρμακα για τη μείωσή της.

Σε συνάρτηση με το ύψος του (1,92 μέτρα) ο Τραμπ απέχει ελάχιστα από το να χαρακτηριστεί παχύσαρκος. Σύμφωνα με γιατρούς, αυτό σημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να υποστεί καρδιακή ανακοπή μέσα στα επόμενα χρόνια, όσο δηλαδή βρίσκεται στην εξουσία.

Ακόμα και ο ίδιος ο Τραμπ έχει παραδεχθεί ότι πρέπει να χάσει περίπου 9 κιλά, ωστόσο από την ημέρα της ορκωμοσίας του φαίνεται μάλλον να έχει παχύνει. Σε αυτό σίγουρα δεν βοηθά η διατροφή του. 

Το καθημερινό γεύμα του Αμερικανού προέδρου περιλαμβάνει μπέργκερ από τα McDonald's, τηγανητές πατάτες, πίτσα και γλυκά, ενώ ο ίδιος αθλείται ελάχιστα -η μόνη γυμναστική του είναι να παίζει γκολφ. Τον κίνδυνο για την υγεία του ενισχύει και το γεγονός πως εδώ και χρόνια δεν κοιμάται παραπάνω από 5 ώρες κάθε μέρα, κάτι για το οποίο ο ίδιος ο Τραμπ έχει περηφανευτεί στο παρελθόν.

Μιλώντας στους New York Times, κορυφαίοι Αμερικανοί καρδιολόγοι προειδοποιούν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του δρ. Τζάκσον, η υγεία του Τραμπ κινδυνεύει άμεσα.

Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν τα πολύ υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τσεκ-απ, τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στον οργανισμό του Τραμπ βρίσκονται στο 140, ενώ θα έπρεπε να είναι κάτω από 100, νούμερο «απαγορευτικό» για έναν 71χρονο με τη ζωή του Τραμπ.

Ανικανότητα από τα φάρμακα για τα μαλλιά του;

Δημοσιογράφοι και γιατροί εστιάζουν επίσης σε ένα άλλο στοιχείο των αποτελεσμάτων του ιατρικού τσεκ-απ του Τραμπ: στον οργανισμό του υπάρχει υψηλή συγκέντρωση φιναστερίδης.

Πρόκειται για μία ουσία που βοηθά στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης, που ο Τραμπ φαίνεται να χρησιμοποιούσε εδώ και χρόνια. Ωστόσο, έρευνες έχουν συνδέσει τη φιναστερίδη με σοβαρές επιπτώσεις για την σωματική και ψυχική υγεία. 

Μεταξύ άλλων, φαίνεται να προκαλεί σοβαρή στυτική δυσλειτουργία, η οποία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με φάρμακα τύπου Viagra.

Σύμφωνα με άλλες έρευνες, η φιναστερίδη μπορεί να προκαλέσει σε άνδρες άνω των 66 ετών και κατάθλιψη.

Παρ' όλα αυτά, όταν ο γιατρός του Τραμπ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την φιναστερίδη, δεν έδωσε σαφή απάντηση για το αν έχει προκαλέσει προβλήματα στην υγεία του Τραμπ.