Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ στη Βουλγαρία, όπου σύγκρινε την περιοχή των Βαλκανίων με τη σειρά «Game of Thrones», σε μια προσπάθειά του να τονίσει τις εντάσεις που υπάρχουν σχετικά με τη σταθερότητα στη περιοχή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μίλησε -στα βουλγαρικά, μάλιστα- στη διάρκεια της τελετής για την ανάληψη της εναλλασσόμενης προεδρίας της Ε.Ε. από τη Βουλγαρία, στη Σόφια, λέγοντας πως πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή προοπτική στα δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την Αλβανία.

«Η ιστορία των Βαλκανίων είναι πιο δραματική και ενδιαφέρουσα από το σενάριο του "Game of Thrones", αν και δεν περιλαμβάνει δράκους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Επιθυμούμε το παρόν και το μέλλον των Βαλκανίων να μοιάζει λιγότερο με δραματική ταινία: σταθερότητα, ευημερία, αυτά αξίζουν οι άνθρωποι όλης αυτής της περιοχής».

Ο κ. Τουσκ δήλωσε πεπεισμένος για την αποτελεσματικότητα της βουλγαρικής προεδρίας που ξεκίνησε αυτό τον μήνα, κλείνοντας το μάτι στον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, πρώην αθλητή του καράτε.

«Με έναν πρωθυπουργό που μπορεί να τρομάξει οποιονδήποτε αντίπαλο, θα τα καταφέρετε», κατέληξε στον λόγο του, που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στους Βούλγαρους.