Η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι δύο δημοσιογράφοι που βρέθηκαν κατηγορούμενοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έχει προκαλέσει την οργή της τουρκικής κυβέρνησης. Οι δύο δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, με τη δικαιολογία πως παραβιάζονταν τα δικαιώματά τους, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της χώρας Μπεκίρ Μποζντάγ να είναι έξαλλος με την απόφαση.

«Το δικαστήριο ξεπέρασε τα όρια που ορίζει η νομοθεσία με την απόφασή του να αφεθούν ελεύθεροι δύο δημοσιογράφοι με την αιτιολογία ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους ενώ βρισκόντουσαν υπό κράτηση», ανέφερε.

Παρά την απόφαση του δικαστηρίου, τα ποινικά δικαστήρια λίγες ώρες αργότερα αποφάσισαν να παραμείνουν οι δύο κατηγορούμενοι υπό κράτηση.

«Όταν αποφασίζει για μεμονωμένα αιτήματα, το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί να ενεργεί ως ανώτατο εφετείο και δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις σαν κι αυτή» έγραψε ο Μποζντάγ, δείχνοντας ξεκάθαρα την πρόθεση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει την αθώωσή τους.

Οι δημοσιογράφοι Μεχμέτ Αλτάν και Σαχίν Αλπάι κατηγορούνται για σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες και για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και βρίσκονταν μεταξύ των περισσότερων από 50.000 ανθρώπων που παραμένουν υπό κράτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.