Τα τελευταία 24ωρα το βιβλίο του Μάικλ Γουλφ που αφορά τη ζωή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είχε αρκετά υποτιμητικά σχόλια για τον πλανητάρχη, τον οποίο φέρεται να ειρωνεύονται ακόμη και στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και όσοι τον περιτριγυρίζουν.

Την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει ένα ιατρικό τσεκάπ και επειδή αμφισβητήθηκε έντονα το κατά το πόσο είναι στα… λογικά του (όπως τον κατηγορεί ο Γουλφ), δημοσιογράφοι ρώτησαν τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου για το αν θα κάνει και ψυχολογικό τεστ.

Ο Χόγκαν Τζίντλεϊ απάντησε με ένα λακωνικό «όχι» στην ερώτηση που του έγινε στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One. «Έχει μυαλό ξυράφι», πρόσθεσε ο Τζίντλεϊ.

Ο Τραμπ θα εξεταστεί την Παρασκευή στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Walter Reed» και τα αποτελέσματα της ιατρικής του επίσκεψης θα δημοσιοποιηθούν άμεσα, όπως γνωστοποιήθηκε, αν και τονίζουν πως ο 71χρονος Τραμπ είναι απολύτως καλά στην υγεία του.

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου ανακοίνωσε ότι από το τέλος του 2019 θα πάψει να ισχύει το ειδικό καθεστώς προστασίας από την απέλαση για σχεδόν 200.000 πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ, συνεχίζοντας τη σκληρή γραμμή που θέλει να εφαρμόσει για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών καθώς και κοινοβουλευτικοί επέκριναν την απόφαση αυτή του Τραμπ, επισημαίνοντας τα μεγάλα ποσοστά φτώχειας και την υψηλή εγκληματικότητα στο Ελ Σαλβαδόρ, και κυρίως τη δράση της βίαιης εγκληματικής οργάνωσης MS-13, της μεγαλύτερης στη χώρα.

Οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ που ζουν στις ΗΠΑ έχουν διορία έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2019 για αποχωρήσουν από τη χώρα ή να ζητήσουν άλλο νόμιμο καθεστώς μετανάστευσης.