Άφωνο άφησε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Κίνα και πρόσφερε ως δώρο στον Κινέζο ομόλογό του ένα άλογο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς!

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει καλύτερες διπλωματικές σχέσεις, ο Μακρόν προχώρησε σε μία «άνευ προηγουμένου διπλωματική κίνηση», όπως σχολίασε το Μέγαρο των Ηλυσίων, δωρίζοντας στον Τζινπίνγκ ένα άλογο 8 ετών με το όνομα «Βεζούβιος της Μπρέκα».

Το άλογο ανήκει στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά από το 2012 και στη διάρκεια της επίσκεψης του στη Γαλλία το 2014 ο Τζινπίνγκ είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για το κάλλος των αλόγων κατά τη διάρκεια της υποδοχής του από τους ιππείς της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

Η κίνηση αυτή του Μακρόν εντυπωσίασε τους Κινέζους αλλά και τους Γάλλους διπλωμάτες, καθώς δεν έχει ξαναγίνει να δοθεί δώρο ένα άλογο της επίλεκτης φρουράς του προέδρου σε κάποιον ξένο ηγέτη.

Η κίνηση αυτή απαντά στη «διπλωματία των πάντα» που ακολουθεί η Κίνα, βάσει της οποίας το Πεκίνο δάνεισε στο Παρίσι ένα ζευγάρι πάντα, το μωρό των οποίων «βαφτίστηκε» τον Νοέμβριο από την Μπριζίτ Μακρόν.

Σημειώνεται εξάλλου ότι η μεταγραφή στα μανδαρινικά του προέδρου Μακρόν είναι «Makelong», που σημαίνει: «Το άλογο νικά τον δράκο».

Στη συνάντησή τους ο κ. Μακρόν τόνισε πως στόχος του είναι να γίνεται κάθε χρόνο μία επίσκεψη μεταξύ των δύο κρατών γιατί «είναι βασική προϋπόθεση για την είσοδο της σχέσης των δύο λαών σε μια νέα φάση».